CRO-A-PORTER

Pogledajte tko to donosi avangardu na modnu pistu

21.03.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Ovosezonski Schwarzkopf Cro-A-Porter može se pohvaliti najbogatijom listom avangardnih dizajnera koji izlažu svoje kolekcije. Avangardni modni izričaj odstupa od klasičnih modnih trendova, stoga je umjesto masovne komercijalizacije usmjeren eksperimentiranju s krojem i konstrukcijom. I ove sezone avangardu na pistu Schwarzkopf Cro-A-Portera donose Ksenija Vrbanić – Xenia Design, Andreja Bistričić i Maja Merlić - Dioralop, Viktorija Vržesnevskaja - Madame Demode, Tamara Bombadelli, Tomislav Bahorić, Jelena Aleksić i Andrijana Subotić Pjajčik

Schwarzkopf Cro-A-Porter od svojih početaka u timu ima najpoznatiju hrvatsku avangardnu modnu dizajnericu - Kseniju Vrbanić. Ona se među rijetkima može pohvaliti iznimnim uspjehom na svjetskoj modnoj sceni, a posljednju kolekciju svog brenda Xenia Design već je izlagala u više od 80 gradova širom svijeta te trenutačno slovi kao najprodavanija hrvatska dizajnerica na inozemnom tržištu. Nakon uspješne izložbe u Prirodoslovnom muzeju prošle sezone te izlaganja u Berlinu i New Yorku domaća publika imat će priliku vidjeti njezin novi dizajn već prvog dana ovogodišnjeg Schwarzkopf Cro-A-Portera. Nova kolekcija inspirirana je ženom u muškom svijetu, pa će tako i modeli obilovati detaljima iz muške odjeće u ženskom kontekstu u deset nijansi sive i nezaobilaznoj crnoj.

Pravo osvježenje u hrvatskoj avangardi prije nekoliko sezona napravio je modni dvojac Dioralop pod kreativnim vodstvom dizajnerica Andreje Bistričić i Maje Merlić. Djevojke su u vrlo kratkom roku od prvog predstavljanja, upravo na pisti Cro-A-Portera, osim u Hrvatskoj doživjele i pravi uspjeh na regionalnoj, ali i europskoj modnoj sceni. Andrea i Maja su svojom revijom u studenom prošle godine otvorile Beograd Fashion Week, a briljirale su i na International Fashion Showcase at London Fashion Week 2012 te sajmu CAPSULE Fashion Fair u Parizu. Ovaj dizajnerski dvojac ostvario je i suradnju s poznatim britanskim brendom obuće Underground Shoes. Dioralop će i dalje ostati dosljedan polaroidnim printovima, no ove sezone će ih dodatno naglasiti crno-bijelim elementima te bogatstvom teksture. Maja i Andreja pokazat će i svoj prvi model namještaja iz linije Dioralop Home koji su izradile u suradnji s brendom Manufakturist.

Dizajnerica ruskog porijekla Viktorija Vržesnevskaja, koja stoji iza modnog brenda Madame Demode, predstavit će na ovosezonskom Schwarzkopf Cro-A-Porteru pomalo neobičnu kolekciju u kojoj će, kako ona sama kaže, 'pokušati odjenuti inače neodjevene anđele'. Modeli će većinom biti u bijeloj boji s 'oblačnim' elementima od sivog pliša, kojima će se dočarati tmurna atmosfera s baroknim detaljima. Viktorija je zajedno s kolegicom Tamarom Bombadelli posljednjih godinu dana prisutna sa svojim modelima u berlinskom concept storeu Villin.

Nakon dvije sezone suradnje s brendom Madame Demode dizajnerica Tamara Bombadelli će prvi put samostalno predstaviti svoju kolekciju pod imenom Minimalno ciganski. Dizajn same odjeće inspiriran je romskim elementima kombiniranima s minimalizmom. Cijela kolekcija je bazirana na ručno izrađenim aplikacijama na koži te igri boja koju dizajnerica sama naziva 'boja na boju'.

I muški predstavnik domaće avangardne scene, dizajner Tomislav Bahorić predstavit će svoju najnoviju kolekciju na proljetnom Schwarzkopf Cro-A-Porteru. Početna točka kolekcije su printovi naneseni širokim kistom u debelom sloju. Oni čine jedini kontrast u smislu odstupanja od monokolora te čitavoj kolekciji daju pomaknutu notu. Slojeviti elementi različitih tekstura stvaraju privid svjetla i sjene, po čemu je kolekcija i dobila ime – Easy Shades.
235279,238665,242071,238433

Mušku kolekciju predstavit će i Jelena Aleksić, dizajnerica iz Slavonije kojoj je to četvrto izlaganje na Schwarzkopf Cro-A-Porteru. Kolekcija se bazira na inovativnim krojevima svijetlih boja u kombinaciji s tamnoplavom, a na modelima će biti rokerskih i 'svemirskih' elemenata. I Jelena je s piste Cro-A-Portera krenula u svijet! Naime već u svibnju će izlagati na dizajnerskoj izložbi Die Mode Palace u Beču.

Andrijana Subotić Pjajčik, dizajnerica brenda Etna Maar, izlagala je u studenom 2012. svoju kolekciju na sajmu u Beču te dizajnerskom sajmu Blickfang u Lintzu. Ova dizajnerica se također nedavno vratila s New York Fashion Weeka na kojem je istražila tržište i trendove te dogovorila suradnje s tamošnjim galerijama. Spletom okolnosti, njezino putovanje rezultiralo je slučajnim susretom s jednim američkim novinarom koji je priču o Andrijani objavio u New York Timesu. Unatoč inspirativnom putovanju, inspiraciju za skorašnju reviju pronašla je u djelima Pabla Picassa, čija se izložba ovih dana postavlja u Klovićevim dvorima u Zagrebu, te u cjelokupnom životu Dore Maar, po kojoj je brend Etna Maar dobio ime. Svoju proljetnu kolekciju će bazirati na mnoštvu boja i asimetričnih oblika, za razliku od dosadašnjeg izražavanja u crnim i sivim nijansama. Ovo proljeće u Etni Maar nosit će se prugaste haljinice s oversized jaknama, a brend će i dalje ostati vjeran modelima od pletiva.

Kolekcije Xenie Design, Dioralopa, Madame Demode, Tamare Bombadelli, Tomislava Bahorića, Jelene Aleksić i Andrijane Subotić Pjajčik pogledajte 3. i 4. travnja na ovosezonskom Schwarzkopf Cro-A-Porteru u Kući za ljude i umjetnost LAUBA u Zagrebu.