UGOĐAJ ZA PAMĆENJE

Pogledajte najneobičnije hotele na svijetu

03.02.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Ako vam tradicionalne hotelske sobe s četiri obična zida više nisu izazovne, ne brinite se, jer hotelijeri kao da se natječu u tome kako privući goste što neobičnijim rješenjima

Umjesto u običnoj sobi, hotelski smještaj možete pronaći u pivskoj limenci, cirkuskoj prikolici, avionskom kokpitu ili zgradi sagrađenoj od soli.

La Villa Hamster, Nantes, Francuska

Jeste li ikada zamislili kako izgleda život hrčka? Ako jeste, niste sami. To dokazuje i Villa Hrčak (hamster) u francuskom Nantesu, koja je od otvorenja 2009. puna gotovo svake noći. U hotelu u vlasništvu lokalnog poduzetnika i dizajnera za interijere gosti mogu trčkarati u velikom, potpuno funkcionalnom, kotaču za hrčke ili piti vodu iz pojilice na zidu kaveza, odnosno hotelske sobe.

Can Sleep, jezero Skanderborg, Danska
Pivoljupci iz cijelog svijeta ujedinite se na danskom jezeru Skanderborg, gdje možete uživati u jedinstvenom iskustvu – piti pivo danju, a noći provoditi u divovskoj limenci. Zbirka od 121 velike aluminijske konzerve piva Royal Unibrew poznata je kao hotel Can Sleep. No tamo se može boraviti samo mjesec dana godišnje - tijekom Skanderborg Music Festivala koji se održava svakog kolovoza.

Palacio de Sal, Bolivija
Ako ste među onima kojima nikada nije previše soli, pronašli ste mjesto za sebe. Bolivijska luksuzna Palača soli (Palacio de Sal) u potpunosti je napravljena od tog minerala - od poda do stropa, uključujući zidove, krevete i stolice. U hotelu sa 16 soba nude se i specifični specijaliteti poput janjetine u soli, što to mjesto zaista čini neprikladnim osobama visokog krvnog tlaka.

Free Spirit Spheres, otok Vancouver, Kanada
Potpuno nov pristup kućicama na drvetu zaživio je u šumi na otoku Vancouver u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji. Taj turistički kompleks na pet hektara sastoji se od nastambi koje vise s drveta od tri do 4,5 metara iznad tla. Kućice napravljene od cedra, smreke i stakloplastike, iako male, vrlo su ugodne i tople. Kako se njišu, nisu prikladne za osobe sklone vrtoglavici, ali u njima vas barem ne može dohvatiti neka od gladnih šumskih životinja.

Hotel Utter Inn
, Švedska
Na prvi pogled hotel sa samo jednom sobom obična je crvena kuća na sredini jezera. No soba zapravo nije u kući, nego tri metra pod vodom. To je također jedini podvodni hotel koji je začet kao umjetnička instalacija. Prije 10 godina dizajnirao ga je Mikael Genberg, a ima dva dvostruka kreveta i panoramske prozore sa svih strana. Unutra nema struje, a rasvjeta i grijanje su plinski. Kada požele izaći na zrak, gosti se mogu opustiti na palubi ili prošetati po obližnjim otocima.

Švedski Utter Inn

Naselje staklenih iglua u finskom arktičkom krugu namijenjeno je promatranju polarne svjetlosti, Aurore borealis, iz ugodnih kreveta. Iako je fenomen prelijevanja zelene, crvene i plave svjetlosti na noćnom polarnom nebu vidljiv u toplije doba godine, od kolovoza do travnja, vanjska se temperatura može spustiti i ispod minus 30 stupnjeva Celzijusa. No posebno napravljena stakla na stijenkama iglua ni tada se neće zalediti. Osim u staklenim igluima, hrabriji posjetitelji mogu se odlučiti i za noćenje u pravima, gdje je, naravno, osjetno hladnije.

Jumbo Stay, Stockholm, Švedska

Mlažnjak za koji morate platiti, a nikamo ne ide, većina džetsetera shvatit će kao podvalu. No malo tko se od njih ukrcao u Jumbo Stay na štokholmskom aerodromu Arlanda - 450 sjedala umirovljenog Boeinga 747 zamijenilo je 27 soba, a u svima, za razliku od prije, ima dovoljno mjesta za noge. Želite li letjeti zaista visoko, unajmite apartman u kokpitu, gdje bez straha od rušenja možete pritiskati sve raspoložive gumbiće.

Les Roulottes de la Serve, Provansa, Francuska
Romski cirkusanti nekada su putovali francuskim ladanjskim krajolicima u tri zaprežne prikolice koje danas dočekuju goste u hotelu Les Roulottes de la Serve. Hotel vode Pascal i Pascaline Patin koji su kupili zemljište prije više od 20 godina da bi na njemu držali svoje konje. Prikolice su uređene u boemsko-indijskom stilu s lampionima, tkanim tepisima, uokvirenim slikama božanstava i plišanim foteljama, a gosti, osim kuhinje i kupaonice, dijele logorsku vatru.

Wigwam Motel
, San Bernardino, Kalifornija
The Wigwam Motel, smješten na legendarnoj cesti Route 66, manje podsjeća na američke Indijance, a više na neobična svratišta iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Ali iako mu nedostaje autentičnosti, to 'šatorsko' naselje osebujno je upravo zbog doze simpatičnog kiča. Svaki 'vigvam' ima veliki TV, besplatni Wi-Fi i kupaonicu. U naselju je i bazen te darovni dućan iz kojeg pršti americana.

Elephant Safari Park Hotel Lodge
, Bali
Ljubitelji slonova nikako ne bi smjeli zaobići to mjesto jer je odmaralište sa 26 soba ustvari utočište za najveće krdo spašenih sumatranskih slonova na svijetu. Posjed se prostire na 8,5 hektara, a sve je u znaku slonova, uključujući uređenje interijera. Gosti neprestano mogu uživati u tim životinjama, čak i dok plivaju u bazenu ili večeraju u hotelskom restoranu.