preporučuju liječnici

Poboljšava rad srca i jača kosti: O vitaminu K malo se znalo, a sada je veliko otkriće

03.06.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Pojam 'vitamin K' odnosi se se na vitamine K1 i K2 za koje se tek nedavno saznalo koliko su bitni u reguliranju zgrušavanja krvi, očuvanju zdravlja srca te jačanju kostiju

Vjerojatno ste čuli za vitamin K koji je vrlo bitan za kvalitetu zgrušavanja krvi, zdravlje kostiju i srca. No, ono što možda ne znate jest da je naziv 'vitamin K' zapravo skupno ime za vitamine K1 (filokinon) i K2 (menakinon) koji različito djeluju u tijelu i dolaze iz različitih namirnica.

Vitamin K1 potječe iz biljnih namirnica poput zelenih grahorica, salata i borovnica, a vitamin K2 češće pronalazimo u namirnicama životinjskog podrijetla, fermentiranim proizvodima i nekim vrstama sira. Zadržava se u krvi dulje nego vitamin K1 i sadrži čitav niz elemenata koji imaju pozitivan učinak na zdravlje, a za koje se ranije nije znalo.

'Oduvijek smo znali da postoji vitamin K2, no do sada nije bilo poznato koliko je važan njegov učinak na čitav organizam. Dio je klase vitamina K, koji su grupirani jednako kao što limuni i naranče spadaju u citruse ili kao što postoji grupacija vitamina B', objašnjava liječnica Julia Zumpano.

I dok vitamin K1 ima svojstva brze razgradnje, K2 ima znatno dulji pozitivan učinak na organizam jer se sporije razgrađuje i može ostati u tijelu i po nekoliko dana.

Regulira zgrušavanje krvi

Jedna od najvažnijih funkcija vitamina K jest njihov utjecaj na pravilno zgrušavanje krvi, uslijed čega štiti od srčanog udara, ali i pruža dovoljnu količinu zgrušavanja kako ne bi došlo do opasnog unutarnjeg krvarenja.

Također, sprječava nastanak masnica koje dugotrajno ostaju vidljive na koži i pomaže u bržem iscjeljenju porezotina.

Čuva zdravlje kostiju

Kada mislite o zdravim i jakim kostima, vjerojatno vam prvo pada na pamet važnost kalcija koji pomaže u smanjenju rizika od osteoporoze, no kalcij nije jedini vitamin sa snažnim utjecajem.

Niska razina vitamina K povezana je s povećanim rizikom od napuknuća kostiju. Uvijek se naglašava važnost kalcija, no on surađuje s vitaminom D i K', naglašava dr. Zumpano.

Vitamin K pomaže u aktivaciji proteina osteokalcina koji se povezuje s kalcijem i gradi koštano tkivo, čime postaje ključan u procesu očuvanja zdravih kostiju.

Poboljšava rad srca

Osim što regulira zgrušavanje krvi i čuva zdravlje kostiju, vitamin K je važan i za pravilan rad srca. Razlog je taj što pomaže u pročišćavanju žila i vena od nakupina kalcija koje mogu začepiti arterije te dovesti do problema s krvnim tlakom i bolestima bubrega.

'Vitamin K aktivira protein koji prevenira nakupljanje kalcija u arterijama', pojasnila je dr. Zumpano.

Pretpostavlja se da je u ovom procesu najdjelotvorniji vitamin K2, a jedno istraživanje utvrdilo je kako osobe koje su dnevno konzumirale 32 mikrograma ovog vitamina imaju 50% manje šanse za srčana oboljenja.

Namirnice bogate vitaminom K2

I dok vitamin K1 u obilju pronalazimo u uobičajenim namirnicama poput zelenih grahorica i salate, vitamin K2 nešto je teže pronaći u svakodnevnoj hrani. Naime, najviše ga ima u fermentiranoj soji (natto), gaudi, placom siru i žumanjcima.

'Otkriće o važnosti vitamina K2 vrlo je uzbudljivo i dolazi s velikim potencijalom za unapređenje zdravlja te bi moglo učiniti veliku razliku u godinama koje slijede', zaključila je dr. Zumpano.