UROĐENE RAZLIKE

Po čemu se ženski mozak razlikuje od muškog

  • Autor: Iva Butković
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 13:31
  • Objavljeno 08.01.2017 u 19:00
mozak

mozak

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Simptome PMS-a osjeća 80 posto žena zbog kojih imaju nagle promjene raspoloženja, no PMS nije jedini krivac za promjene koje se događaju u ženskom tijelu i mozgu. Istraživanja su pokazala kako se promjene svakodnevno događaju tijekom cijelog menstrualnog ciklusa, paralelno s razinom hormona u tijelu, zbog čega žene osjećaju posljedice sve do menopauze

Vjerojatno ste već odavno shvatili kako muški i ženski mozak funkcioniraju potpuno drugačije, pa ne čudi poznata izreka – Žene su s Venere, a muškarci s Marsa. S činjenicom da 'ne postoji unisex mozak' slaže se i neuropsihijatrica Louann Brizendine sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu i autorica knjige 'Ženski mozak'.

Znanstvene teorije također govore o tome kako su, čini se, spolne razlike urođene, htjeli mi to ili ne, a ovo su činjenice koje bi svaki muškarac trebao znati o ženskom mozgu, želi li približno razumjeti žene.


1. Svakodnevno mijenjaju raspoloženje ovisno o ciklusu

Simptome PMS-a osjeća 80 posto žena diljem svijeta, no raspoloženje se mijenja svakodnevno sukladno promjenama razine hormona u tijelu tijekom trajanja cijelog menstrualnog ciklusa. Promjene koje se događaju u tijelu ne utječu samo na vanjski izgled, već i na raspoloženje i energiju, a također su zaslužne i za pojačanu osjetljivost koju osjećamo u PMS-u.

Otprilike 10 dana nakon početka menstruacije, odmah prije početka ovulacije, žene se često osjećaju odvažno. Doktorica Brizendine tvrdi kako se zbog toga žene tada oblače više seksi nego inače, zbog povišene razine estrogena i testosterona koji im pojačavaju želju za potragom seksualnog partnera netom prije plodnih dana.

Tjedan nakon toga žene će se zahvaljujući porastu razine progesterona osjećati mazno i nježno, dok će odmah tjedan kasnije biti razdražljive i plačljive, te će ih muški rod vrlo lako naživcirati, a vrhunac neraspoloženosti žene proživljavaju 12 do 24 sata prije same menstruacije.

2. Imaju pojačanu intuiciju

Biološki urođene predispozicije koje omogućavaju ženama da imaju izraženu intuiciju, mogle bi objasniti zbog čega ponekad muškarci smatraju kako im žene mogu čitati mozak.

Od najranije povijesti žene su prirodno odabrane da budu majke, te da brinu i osluškuju potrebe djece, kao što su toplina, hrana i odgoj. To bi moglo objasniti zbog čega žene pokazuju bolje rezultate kada su u pitanju neverbalne vještine.

Istraživanja su pokazala da žene, ne samo da lakše pamte fizički izgled drugih, već lakše raspoznavaju što drugi misle ili osjećaju iz mimika, gestikulacija ili glasa. Stoga ne čudi da žena vrlo brzo otkrije mulja li joj suprug nešto iza leđa.


3. Izbjegavaju agresivne situacije

Stresne situacije žena vrlo lako izbjegne zahvaljujući svojim urođenim vještinama preživljavanja i odgoja djeteta, dok se muškarci rađaju s ciljem da prošire svoj gen dalje.

Nije da žene nisu agresivne, ali agresivne su na drugačiji način nego što su to muškarci. Zbog toga žene često koriste indirektna konfrontacijska oružja tijekom svađe s muškarcem. Kada se žena osjeti ugroženo, instinktivno bira između dvije opcije, povući se ili se sprijateljiti. Zbog toga su žene naučile koristiti vrlo moćno oružje – strategije i manipulacije kao svoje najjače saveznike.

4. Drugačije reagiraju na bol

Istraživanja pokazuju kako je ženski mozak osjetljiviji na bol i strah nego što je to muški mozak. Ne samo da žene teže podnose velike količine stresa, već velike količine anksioznosti izazvane stresnim situacijama kod žena češće izazivaju depresiju i posttraumatske poremećaje.

5. Mrze sukobe, ali više od njih mrze kada ne dobiju odgovor

Žene će uvijek radije izbjeći konfliktne situacije, posebno u vezi, no jednako tako zahvaljujući urođenim vještinama 'čitanja misli', odnosno prepoznavanja što netko misli i osjeća, žene često inzistiraju na dobivanju odgovora od partnera i neće stati dok ga ne dobiju. Ako ste muškarac i prepoznajete se u ovoj situaciji, trebali biste znati da je negativan odgovor bolji od nikakvog.

6. Ponašaju se kao tipične trudnice

Povećana razina progesterona u prvih osam tjedana trudnoće na žene može utjecati kao blagi sedativ. Činjenica koja ide u prilog vjerovanjima da žene u trudnoći razmišljaju drugačije nego inače, jest ta da se ženski mozak u trudnoći fizički smanjuje za četiri posto i tek šest mjeseci nakon trudnoće vraća na staro.

Uzmemo li u obzir činjenicu da su trudnice pod utjecajem hormona mnogo osjetljivije, vjerujemo kako mnogi muškarci jedva čekaju da devet mjeseci prođe što prije.

Ono što ženama pomaže u oslobađanju od stresa je dojenje, koje prema nekim istraživanjima ženama predstavlja veću nagradu od kokaina.

7. Vrlo lako izgube volju za seksom

Istraživanje je pokazalo kako žena može odbiti muškarca zbog toga što jeljuta ili osjeća nepovjerenje, pa čak i ako joj je prohladno na nogama.Trudnoća, briga za malu djecu i menopauza također mogu biti krivci zaopadanje spolnog nagona kod žena.


8. Dva puta prolaze kroz adolescenciju

Žene se dva puta tijekom života susreću s adolescencijom za koje su tipične nagle promjene raspoloženja,kao i propitkivanje sebe i svog izgleda. Ta druga mladost koju proživljavaju naziva se perimenopauza i javlja se u 40-ima, a predstavlja tranziciju ka neplodnosti ili menopauzi. Počinje u 43. godini života i doseže svoj vrhunac u 47. ili 48. godini.

Muški hormoni s godinama također prolaze kroz promjene, ali ni približno tako naglo. Osim nepravilnog rada hormona i pretjeranog znojenja u snu, ženski hormoni tijekom ove tranzicije toliko luduju da se žena može osjećati neraspoloženo poput prave tinejdžerice. Trajanje perimenopauze varira od dvije do devet godina, a većinu žena napusti do 52. godine.

9. S godinama više riskiraju

Nakon što je promjena završila, tijelo kreće u svoju naprednu fazu, a ženski mozak okreće novu stranicu. Dok muškarci počinju pokazivati veći interes za ljubavne veze, zrela žena postaje spremnija riskirati sukob, pogotovo ako su djeca 'napustila gnijezdo'.

Žene se u zrelijoj dobi mogu osjećati motivirano za pomaganje drugima, a fokus s obitelji vrlo često može biti preusmjeren na lokalnu i širu zajednicu. Također mogu osjetiti snažnu potrebu da učine više za sebe i svoju karijeru, nakon desetljeća skrbi o obitelji, a imaju i snažniju želju za životom te upuštanjem u avanture.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!