KRSTARENJA

Ploveće rezidencije kružit će svijetom 27 mjeseci, među 205 luka koje će posjetiti su Dubrovnik i Split

02.03.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Jeste li ikad poželjeli otisnuti se morem na nekom brodu, i lagano oploviti svijet posjećujući luke na svim kontinentima? Naravno, možete to napraviti i radeći kao pomorac, što je puno teža varijanta, ali sada - uz priličan trošak - to možete napraviti i na luksuznom krstarenju dugom više od dvije godine

Upravo to, naime, nudi kompanija Victoria Cruises Line na čijim brodovima možete krstariti oceanima i morima punih 27 mjeseci, i pritom posjetiti ravno 205 luka u 115 zemalja, među njima su i naši Dubrovnik i Split. Riječ je zapravo praktički o življenju na cruiseru, a sve počinje u travnju, odnosno svibnju ove godine, ovisno o tome izaberete li polazak iz talijanskog Livorna, ili iz Port Evergladesa na Floridi.

'Victoria Cruises pruža našim klijentima jedinstveni životni doživljaj koji je potpuno novi u ovoj djelatnosti', napisao je u promotivnoj objavi predsjednik kompanije Olavs Zvinelis, dodajući da 'po prihvatljivim cijenama' osiguravaju mjesto u kabinama 'za ljude koji žele živjeti na brodu i putovati svijetom bez vezivanja'.

Kompanija za ovaj pothvat ima dva broda blizanca, 'Victoria Amazing' i 'Victoria Majestic', a kao jednu od zanimljivijih stvari vezano za ovo putovanje ističu da putnici neće posjećivati gradove na način na koji se to obično radi na ovakvim krstarenjima, s boravkom od nekoliko sati u svakoj luci, s jedva nešto vremena za razgledavanje i upoznavanje s lokalnom sredinom i načinom života. Naime, u tih 27 mjeseci Victorijini putnici će u spomenutih dvjestotinjak luka biti privezanih čak 540 dana, odnosno više od dva i pol dana po svakoj luci, negdje duže, negdje kraće. Osim luka, organizirani su posjeti i drugim lokacijama, ukupno njih petstotinjak je na raspolaganju.

Zapravo, ovi brodovi su neka vrsta ploveće rezidencije, a s obzirom na neke detalje u promotivnim materijalima, i svojevrsni domovi za starije. Ako vam se ne sviđa, ili ne možete priuštiti, ne trebate krstariti svih 27 mjeseci. Sustav radi tako da unajmljujete kabine - bilo one klasične ili raskošne apartmane - na onoliko mjeseci koliko na jednom od dvaju brodova želite živjeti, ali najmanje šest mjeseci. Ukrcate se ili iskrcate u luci po želji, a s obzirom na to što je sve uključeno u cijenu neke kategorije svjetske populacije zapravo mogu i smanjiti svoje životne troškove za to vrijeme. A usput istražiti svijet.

  • +9
Victoria Cruises Izvor: Victoria Cruises / Autor: Promo

Naravno, to ne znači da je putovanje jeftino. Najjeftiniji mjesečni najam je za kabine u unutrašnjosti broda, dakle bez prozora i pogleda na more, i to košta 8000 dolara za dvije osobe. Dvije do tri tisuće dolara mjesečno skuplji je najam kabina s vanjskim balkonima, a najskuplji su apartmani. Ovisno o veličini (raspon je od 23 do 118 kvadratnih metara) koštaju od 16 do 35 tisuća dolara mjesečno. Sad je malo jasnije koje kategorije čovječanstva mogu na ovaj način uštediti.

Jasno, brodovi pružaju all inclusive uslugu, a na raspolaganju su im brojni zabavni sadržaji, od kazališta, preko restorana s različitim ponudama, do barova, teretana, igrališta, bazena, noćnih klubova... Suprotno uobičajenim predodžbama, ovakvo putovanje zapravo je ekološki prihvatljivo, ili bar prihvatljivije od toga da ovoliki broj gradova pokušate obići avionima. O ljepoti uplovljavanja u tolike luke ne treba ni govoriti.