KULTURNA PUTOVANJA

Zlato Ramzesa Velikog i njegovih nasljednika stiže u Pariz kao jedan od europskih kulturnih događaja godine

13.02.2023 u 09:12

Bionic
Reading

Razni su motivi putovanja, a mnogi svoje itinerare planiraju prema velikim izložbama. Veliki gradovi takvih poslastica imaju stalno, no ove bi godine jedna od europskih zvijezda mogla biti pariška izložba 'Ramzes i zlato faraona'

Riječ je o putujućoj kolekciji koja stiže u izložbeni prostor Grande Halle de la Villette, u kojem je 2019. bila priređena i velika izložba o blagu Tutankamona koju je posjetilo skoro milijun i pol ljudi. Sada bi trebalo biti još spektakularnije - od 7. travnja do 6. rujna posjetitelji će putovati tri tisuće godina u prošlost, u vrijeme Ramzesa II. i njegovih nasljednika.

Ukupno će biti prikazan 181 izložak, među kojima ih ima koji prvi put napuštaju Egipat. Deseci kraljevskih maski, nakit, amuleti, sarkofazi... pokazat će vrhunce umijeća staroegipatskih majstora zlatara i umjetnika. Među vrhuncima su prsten iz vremena 18. dinastije ukrašen likom kraljice Nefertiti, pa divovski kip Ramzesa II., zlatna maska otkrivena 1946. u Tanisu, ogrlica od bisera i zlata iz 16. stoljeća prije Krista, pa i tisuću godina stari parfem.

Organizatori ove putujuće izložbe su Cityneon i World Heritage Exhibitions, a turneja je započela 2021. u Muzeju prirodnih znanosti u američkom Houstonu. Egipatsko blago je trenutno u San Franciscu, odakle stiže u Pariz. Potom slijede još dvije destinacije, Boston i London, a točni datumi još nisu objavljeni. Karavana završava u siječnju 2025.

Ulaznice za parišku izložbu već su u prodaji, moguće ih je kupiti i unaprijed online. Cijena im se kreće od 20 eura za unaprijed određeni datum, 32 eura su karte bez određenog termina, važeće za cijeli mjesec, a dva eura više koštaju ulaznice s uključenim stručnim vođenjem.

Ramzes u Parizu Izvor: World Heritage Exhibitions / Autor: Promo

Izložba ima i svojevrsni digitalni dodatak, jer se za 15 eura može uz pomoć virtualne realnosti putovati u vrijeme velikih egipatskih faraona, odnosno šetnju kroz dva najimpresivnija spomenika iz vremena Ramzesa II. i njegovih nasljednika, hramove kod Abu Simbela i grobnicu moćne kraljice Nefertari, Ramzesove supruge.

Ramzes II., poznat i kao Ramzes Veliki, bio je najslavniji i najmoćniji faraon Novog kraljevstva, zlatnog doba Egipta. Kako je bilo uobičajeno kod Egipćana, smatrali su ga božanstvom, a vladao je punih 67 godina, od 1279. do 1212. prije Krista, kao dio 19. dinastije. U njegovo doba gradili su se grandiozni hramovi, obelisci, ostavio nam je mnogo vlastitih kipova u slavu njegovog širenja kraljevstva.