ZA SAVRŠENE REZULTATE

Planirate osvježiti ili potpuno promijeniti izgled doma? Ovi savjeti itekako će vam biti od pomoći

17.10.2021 u 08:10

Bionic
Reading

Uređenje životnog prostora može biti iznimno zabavno, ali i zahtjevno. Prilikom hvatanja u koštac s time potrebno je donijeti brojne odluke, a kako bi bile ispravne, isplati se pročitati savjete stručnjaka iz svijeta interijera

Bilo da je riječ o manjem preuređenju životnog prostora, bilo potpunoj renovaciji, svjetski dizajneri interijera imaju pregršt korisnih savjeta za to da uspješno izvršite svaki zadatak koji postavite pred sebe.

Paletu boja u prostoriji birajte prema namještaju

Pri uređenju životnog prostora brojni se prvenstveno vode paletom boja koju žele istaknuti, no dizajneri interijera savjetuju da se bojama pozabavite kasnije, a u njihovom odabiru pomoći će vam raspoloživi predmeti poput tepiha i tapeciranog namještaja.

Istaknite nekoliko vrsta rasvjetnih tijela

Niti jedna prostorija u domu nije potpuna bez rasvjetnih tijela, a kako ističu brojni dizajneri interijera, svaka bi trebala imati barem tri rasvjetna rješenja.

U svakoj prostoriji stvorite žarišnu točku

Komadi namještaja statement izgleda svaki prostor u trenu pretvaraju od jednostavnog u upečatljiv, no nekoliko efektnih komada u jednoj prostoriji moglo bi je vizualno zatrpati. Rješenje? U svaku prostoriju postavite jedan komad koji krade pozornost.

Ne slijedite slijepo trendove

Trendovi u svijetu interijera znaju biti itekako primamljivi, no svaki dizajner interijera slaže se da se pri uređenju životnog prostora potrebno voditi onim što sami volite, a ne svi ostali.

Najveći namještaj u prostoru treba izgledati bezvremenski

Prilikom uređenja prostorije raščlanite je na nekoliko dijelova. Prvi i osnovni odnosi se na najveći namještaj - komade klasičnoga izgleda koji odolijevaju trendovima. Drugi uključuje manji namještaj, a treći tekstil i slične manje predmete. Budući da su zadnja dva dijela fleksibilnija, njih uvijek možete zamijeniti dok će s osnovnim dijelom to biti puno teže.

Rasporedom namještaja osigurajte nesmetano kretanje u prostoriji

Prigrlite filozofiju 'manje je više' i riješite se nereda

Igrajte se različitim proporcijama namještaja i predmeta

Prema mišljenju brojnih dizajnera interijera, prilikom uređenja prostorije važno se poigrati različitim omjerima u vidu namještaja i predmeta koje želite istaknuti u njoj. Odgovarajuća dizajnerska shema prostorije ima moć njezina potpunog transformiranja, a iznimno je bitno to da su postavljeni namještaj i predmeti u njoj u suglasju.

Dva puta izmjerite prostor, namještaj kupujte jednom

Prije bilo kakvog upuštanja u preuređenje doma od iznimne je važnosti, prema riječima dizajnera interijera, znati kakvim prostorom raspolažete jer ne postoji ništa gore od odabira namještaja pogrešne veličine.

Birajte multifunkcionalan namještaj

  • +70
Noviteti na Milanskom sajmu namještaja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pojednostavite dizajn prostora korištenjem tople ili hladne palete boja

Slike i fotografije na zidu postavite u razini očiju

Zidni elementi u stanju su promijeniti cjelokupan dojam prostorije, a dizajneri interijera sugeriraju da ih uvijek postavite u razini očiju.

Svaki drveni element u prostoru trebao bi izgledati jednako

Obožavate topli dojam koji drvo daruje vašem domu? Prema riječima dizajnera interijera, mješavina drvenog namještaja i elemenata različitog izgleda u stanju je poremetiti dizajnerski sklad koji se trudite postići u prostoru.

Odolite potrebi guranja namještaja uz zid

Suprotno uvriježenom mišljenju, namještaj ne mora biti priljubljen uz zid. Štoviše, pomaknut prema sredini prostorije učinit će da izgleda većom.

U prostoru se poigrajte različitim teksturama i namještajem

Prigrlite i istaknite nesavršenosti u prostoru

Svaki prostor ima svoje mane, a mnogi ih se trude prikriti, no brojni dizajneri interijera potiču na njihovo isticanje. Često previđamo arhitektonske ili dizajnerske elemente koji definiraju prostor, pa dobro pogledajte čime raspolažete i maksimalno to iskoristite.

Naglasite prostoriju neočekivanim elementima (velika rasvjeta, efektna tapeta, namještaj drukčijeg stila...)

Ne zanemarujte dizajn hodnika

Prvi prostor koji će svatko vidjeti dolaskom u vaš dom je hodnik, stoga mu posvetite pažnju, baš kao i ključnim prostorijama poput dnevnog boravka.

Pažljivo postavite ogledalo za više prirodnog svjetla u prostoriji

Osim što je u stanju učiniti je vizualno većom, ogledalo postavljeno na pravo mjesto tijekom dana reflektirat će prirodnu svjetlost u prostoriji.

Mijenjajte ukrasne jastuke i deke na kauču za novi izgled dnevnog boravka

Investirajte u predmete koje godinama želite posjedovati

Obratite pozornost na jačinu i boju svjetlosti u prostoriji

Dovoljno svjetla odgovarajuće boje u svakoj prostoriji može napraviti veliku razliku, a isticanje nekoliko rasvjetnih tijela različite jačine može bitno utjecati na atmosferu i izgled koji želite postići u njoj.

Slike i fotografije na zidu istaknite u okvirima identične boje

Ovaj mali dekorativni zahvat ima veliki utjecaj na sveukupan izgled prostorije, a zahvaljujući njemu istaknut će se vaša kolekcija slika i fotografija.

Uvijek izaberite veliki tepih

Tepisi mogu učiniti čuda u svakoj prostoriji. Naglašavaju namještaj, pomažu u poboljšanju akustike i dodaju teksturu, a čak i kada planirate urediti mali prostor, uvijek birajte veliki tepih. Suprotno uvriježenom mišljenju, mali tepih istaknut u maloj prostoriji samo će naglasiti njezinu skromnu veličinu.

Nabavite nekoliko sobnih biljaka

Investirajte u fleksibilna rješenja za pohranu predmeta

Ne zanemarujte dizajn kupaonskih i kuhinjskih slavina

Odabir slavina često predstavlja zadnji korak u procesu uređenja kuhinja ili kupaonica te mu kao takvom posvetite veću pažnju. Manji elementi poput slavina u stanju su jako utjecati na cjelokupan izgled pažljivo dizajnirane kuhinje ili kupaonice.

Uklonite nepotrebne predmete iz prostorije