MODA KOMODA

'Ne ustajem iz kreveta za manje od deset tisuća dolara dnevno'

17.11.2017 u 14:19

Bionic
Reading

Dvije tisuće i osamnaesta je pred vratima. Znam, zvuči nestvarno. Klinci koji su se rodili na ulazu u novo tisućljeće sljedeće godine pune 18, Brigitte Bardot 84, Linda Evangelista 53, a Donna Summer, da je poživila, punila bi 70. Zašto spominjem baš ove tri dame? Pa današnji je post inspiriran upravo njima, trima ženama koje su svojom ljepotom, stilom i osobnošću obilježile modni svijet

Mjesto radnje novogodišnjeg editorijala koji sam vam pripremila zajedno s mojom dragom prijateljicom i fotografkinjom Elizabeth Tompkins je Richmond, jedan od rijekih kvartova u San Franciscu koji nije izgubio svoju autentičnost u valu tech industrije koja munjevito mijenja lice grada i to na gore, reći će starosjedioci, No to je tema za neki drugi post. Vrijeme radnje je stara godina kasnih 60-ih i 70-ih, te ranih 90-ih godina prošlog stoljeća u kojima su Brigitte, Donna i Linda bile na vrhuncu svoje slave (možda vam je sada jasnije otkud takav naslov).

Nije mi namjera bila kopirati niti jednu od njih jer bi to bilo smiješno, ali sam od svake uzela detalj po kojem su bile prepoznatljive - hairstyle. Iz najnovije Esmara by Heidi Klum kolekcije - Let’s celebrate, odabrala sam klasični crni kombinezon koji povezuje sva tri look-a, a koji sam iskombinirala sa statement komadima koje sam od ranije imala u ormaru.

Meni je osobno Brigitte Bardot bila i ostala najljepša žena na svijetu, a njena najzanimljiva faza mi je upravo ona iz romantičnog odnosa sa Sergeom Gainsbourgom u kojoj je furala plavi bob i beretku, ovjekovječivši na taj način soundtrack za film Bonnie and Clyde.

Bila je muza nema kome nije; Pablu Picassu, Andyju Warholu, Beatlesima, Bobu Dylanu, Monici Belucci itd. ‘Bardot ovratnik’ koji otkriva oba ramena nazvan je upravo po njoj, popularizirala je bikini tako što se za vrijeme kanskog festivala 1956. slikala na plaži u oskudnom kupaćem kostimu koji je do tada bio društveno neprihvatljiv, što su naravno prenjeli svi svjetski mediji, ‘Bardot pose’, u kojoj glumica nosi samo crne najlonke s prekriženim nogama i rukama koje pokrivaju strateške dijelove, jedna je od najimitiranijih u povijesti. Beatlesi su htjeli s njom snimiti film što se nažalost izjalovilo, a John Lennon je nakon njihovog jedninog susreta izjavio: ‘Ja sam bio na acidu, a ona na izlazu iz hotela.’

  • +15
Petra Nižetić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Elizabeth Tompkins

Moja modificirana verzija Brigitte novogodišnju noć provodi u kvartovskom vešeraju gdje, uživajući u svježim dounatima, strpljivo čeka svoj veš. Ona je svoj crni kombinezon iskombinirala s kožnom srebrnom jaknom i mary jane cipelama s niskom petom u istom tonu. Svoj prljavo rozi bob zaokružila je sivom francuskom kapom protkanom bijelim biserima koji se match-iraju s dvije biserne niske oko vrata.

Inspiracija za sljedeću foto priču je kraljica disco glazbe Donna Summer koja sa 140 milijuna prodanih albuma i 32 singla koji koji su završili na Billboard Hot 100 i danas obara rekorde. Odgojena u strogom kršćanskom duhu, nakon što je objavila singl Love to Love You Baby, Summer je izjavila: 'Dugo je trebalo da napokon pustim sve ono što su me od malena učili da držim kao tajnu' aludirajući na 22 orgazmička uzdaha koliko ih je Time časopis izbrojao u pjesmi.

Moja je Donna Novu godinu spontano dočekala s konobaricom na šanku talijanskog restorana Gaspare's. Ona je pak crni kombinezon iskombinirala s boho detaljima karakterističnim za 70-e godine prošlog stoljeća, od kojih je u prvom planu crna pašmina na rese, gipsy šal zavezan oko struka, te velike viseće naušnice.

Treći, ujedno i posljednji look inspiriran je kameleonom svjetske modne scene - Lindom Evangelistom. Kada ju je Peter Lindbergh 1988. godine nagovorio da se ošiša na kratko, ni sam nije mogao zamisliti u koju će ju modnu ikonu pretvoriti. No trebalo je preživjeti 'vatreno krštenje'. Naime, Lindi je momentalno otkazano 16 već ugovorenih revija. No nije prošlo dugo da su svi htjeli frizuru koja je popularno nazvana The Linda, a model je svoju tarifu učetevrostručio.

Ni nju nije zaobišla bahatost koju, vjerujem, svaki celebrity kad tad okusi pa je tako u jednom intervjuu za Vogue dala legendarnu izjavu koja je ušla u modne anale: ‘Ne ustajem se iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevno.’ Moja Linda za tu cifru radi pola godine, a jedina poveznica sa stvarnim likom je kratka technicolor crvena frizura koju je Evangelista furala neko vrijeme. Ona je pak crni kombinezon 'podigla' s vintage sakoom sa snažnim koloritnim detaljima po sebi, te zlatnim vintage špic cipelama koje se polako, ali sigurno vraćaju u modu. Finalni touch su dale predimenzionirane naušnice koje idu ruku pod ruku s kratkim frizurama.

Nadam se da ste kroz današnji post dobili neke ideje za novogodišnji outfit, te da sam vam uspjela pokazati kako se jedan klasični komad poput crnog kombinezona, koji početkom prosinca, zajedno s cijelom novogodišnjom kolekcijom Esmara by Heidi Klum stiže u sve Lidl trgovine u Hrvatskoj, može iskombinirati na različite načine. U sljedećem postu prikazat ću vam šljokičaste must have komade iz spomenute kolekcije koju, vjerujem, svi s nestrpljenjem iščekujete.

Novi nagradni natječaj u kojem ću vam podijeliti jedan komad iz #letscelebrate kolekcije uskoro će biti objavljen na Instagram profilu ModaKomoda

Donna Summer - I Feel Love [Studio Version] Autor: Youtube