MODAKOMODA

Kako su vatrogasci skoro zapalili kuću?

10.08.2017 u 21:35

Bionic
Reading

Vatrogasci Glen i Jerry, pokušavajući uhvatiti podivljalu vjevericu na tavanu, skoro zapalili ljudima kuću. Na Lidlovim policama modna marka koju dizajnira Heidi Klum! Let’s wow! Detalji u članku!

Šalu na stranu. Još me stegne oko srca kad se sjetim nedavne vatrene stihije oko Splita grada. Neki od najljepših trenutaka mojeg djetinjstva vezani su uz kuću moje bake Vjeročke u Žrnovnici pokraj Splita koja se još nije ohladila od katastrofalnog požara. Kuća nije stradala zahvaljujući susjedu Miru koji je branio svoje masline.

Da nije bilo Mira i njegovih maslina, izgorila bi kuća koja desetljećima spaja moju malu obitelj, kužina u kojoj se kuvaju najbolje njoke na svitu i teraca s koje puca najlipši pogled na žrnovačku šumu i na moj Split. Split je pak apokalipsu izbjegao za dlaku. Da nije bilo vatrogasaca, ali i civila koji su pomagali jedni drugima, bilo bi zlo i naopako.

Nedavno sam šetajući s prijateljicom Elizabeth u San Franciscu, nabasala na vatrogasnu stanicu. I dok smo se nas dvije tako nećkale bi li se popele na vatrogasno vozilo i napravile koji Instagram story, pojavio se dobro raspoloženi vatrogasac Joe koji nam je dao zeleno svjetlo, i ne samo to nego nam je, ničim izazvan započeo priču povijesti stanice, potkrijepivši ju svako malo nekom anegdotom. Od kad sam se doselila u San Francisco, impresionirana sam genijalno spimplanim fire truck-ovima. Kad sam priupitala Joe-a koliko ovakav jedan primjerak vrijedi, odgovorio je blizu milijun dolara. U tom trenutku mi je kroz glavu prošla tragi-komična priča o vatrogasnom vozilu izrađenom davne 1966. godine, tri godine starijeg od legendarnog muzičkog festivala Woodstock, a kojim neki hrvatski vatrogasci još dan danas gase požar. Nakon što sam od Joe-a saznala da zarađuju i do $ 10.000, promislim nije baš tako loše biti vatrogasac u Americi, pa se ipak ugrizem za jezik, jer bez obzira koliko zarađivao i s kakvom opremom raspolagao, svaki vatrogasac na svijetu na kraju balade riskira svoj život kako bi spasio čovjeka, životinju, pa čak i kuću. I hvala mu na tome!

I dok smo mi tako obilazile stanicu Joe nam je ispričao još par zanimljivosti o vatrogascima:

  1. 75% vatrogasaca u Americi su volonteri.
  2. Vatrogasci imaju manje od dvije minute da se spreme za intervenciju. To uključuje vatrogasnu uniformu, vatrogasnu opremu, te alat čija je ukupna težina između 40-50 kg.
  3. Vatrogasac treba proći 100 sati obuke prije nego mu je dozvoljeno ući u objekt zahvaćen vatrom. FYI vatrogasac ulazi u kuće čija je temperatura zna biti duplo veća od one na kojoj pećemo meso u pećnici (600 C)
  4. Vatrogasci u SAD-u rade samo 8 dana mjesečno. Naime nakon 24 satne smjene slijedi najmanje 24, a najviše 72 sata odmora.
  5. U SAD-u čak 100 vatrogasaca biva uhićeno godišnje zbog namjernog podmetanja požara

No ima i onih koji slučajno podmetnu požar što se umalo desilo muževom prijatelju Glenu. Priča ide otprilike ovako:

Vatrogasac Glen, na jednoj od svojih prvih intervencija. Poziv upomoć, buka u kući, navodno životinja u potkrovlju. Glen i kolega Jerry stižu u pomoć, a vrata im otvara prezgodna brineta, odijevena samo u satenski kućni haljetak. Zahvaljuje im što su došli, pokazuje prema tavanu gdje je detektirana buka i odlazi u kuhinju po osvježenje za vatrogasce. Glen i Jerry, sramežljivo pogledavajući jedan drugoga, krenu ljestvama prema tavanu kad u to dolazi muškarac u ogrtaču s pićem u ruci i predstavlja se kao suprug. Glen, koji je bio prvi, posvijetli velikom vatrogasnom baterijom po podu tavana, pogleda desno ništa, pogleda lijevo opet ništa. Odjednom izleti vjeverica, face to face s Glenom, ovaj se skameni, padne niz ljestve i pokosi Jerryja, a masivna baterija pogodi supruga ravno u glavu. Žena se vraća s osvježenjem i nalazi svu trojicu kako se valjaju na podu. Suprug se ustaje krvave glave i pita gdje je živina, kad ono vjeverica, lagano s noge na nogu, silazi tavanskim ljestvama. Vatrogasci krenu prema njoj, a ona trk prema kauču i sakrije se ispod. Glen i Jerry se krenu igrati mačke i miša s vjevericom kad odjednom Glen podigne kauč a vjeverica otrči ravno u kamin u kojem je gorila vatra i zapali se. Šokirani suprug dođe do obojice i kaže: 'Now, get the hell out of my house! '

O Glenu i Jerryju se i dan danas prepričavaju priče u vatrogasnom miljeu. A u modnom se pak miljeu šuška o velikoj modnoj suradnji slavne manekenke Heidi Klum i velikog trgovačkog lanca Lidl.

Ukoliko još do sada niste primijetili moj današnji outfit, što je popričično teško, krajnje je vrijeme da to napravite. Naime, riječ je predivnoj haljini s leopard uzorkom iz najnovije Esmara by Heidi Klum kolekcije koju je plavokosa manekenka dizajnirala za Lidl, a koja se baš fino uklapa s mojom novom bojom kose. Oduvijek sam maštala o tome da na jednom mjestu obavim spizu i kupim komad robe! :) Jedva vam čekam pokazati ostatak kolekcije koju ćete uskoro imati priliku kupiti u vašem obližnjem Lidlu. Stay tuned!

 

Na Facebook stranici i Instagram profilu ModaKomoda komentirajte kako vam se sviđa Esmara by HK haljina, kako mi, od 1 do 5, stoji nova boja kose (al' budite brutalno iskreni), te kako biste vi reagirali na mjestu supruga kojem su vatrogasci skoro zapalili kuću?