MODA KOMODA

Petra Nižetić: Mojih 5 must have jesenskih komada

17.09.2017 u 18:10

Bionic
Reading

Ah taj jeans! Nema tog odjevnog predmeta koji stvara toliko podvojenih mišljenja kao jeans. Vječna je to igra ljubavi i mržnje. Čim ugledam prve proljetne sunčeve zrake, jedva ga čekam 'kirurški odstraniti', a s prvim jesenskim kišama mu se vraćam slineći poput Lesija. Ništa nije drugačije ni ove godine

1. SAVRŠENE TRAPERICE (rebe, farmerke...)

Iako u ormaru imam jedno 20-ak pari (kažu da je američki prosjek 7, ne znam koji bi onda bio hrvatski?!); hoćeš low rise, mid rise, high rise, boyfriend jeans, cigarette jeans, boot cut, flare, wide leg, skinny, capri, cropped, cuffed, washed, ripped, embroidered, colured, overalls... još uvijek mi fali taj jedan savršeni par. I pronašla sam ga, vjerovali ili ne u Lidlu, u sklopu nove modne kolecije Esmara koju je dizajnirala slavna manekenka Heidi Klum. Gle čuda, žena je uspjela napraviti savršene crne skinny traperice izrazito visokog struka, a da mi pritom ne stoje ko 'kravi rošule', rekli bi mi u Splitu. Btw od ovoga će tjedna cijela kolekcija biti dostupna u Lidlovim prodavaonicama diljem Hrvatske. Ima mrak stvari!

2. Bijela košulja

Priznajem da dugo vremena nisam razumjela koncept 'bijele košulje', najbazičnijeg odjevnog komada, kako u muškoj, tako i u ženskoj garderobi. Možda baš zato što je bio preklasičan, a ja sam dugo brijala na sve samo ne na klasiku.  No kad zagaziš u kasne tridesete s hrpom modnih promašaja shvatiš što je bezvremenski i uvijek iznova svježe. Katherine Hepburn u filmu Holiday,  Lauren Bacall u Key Largo, Audrey Hepburn u Roman Holiday, Frances B Houseman u Dirty Dancingu ili Julia Roberts u filmu Pretty Woman, svaka posebna i bezvremenska na svoj način. A zajednička im je upravo bijela košulja. Baš kao i Prince koji je svoju bijelu košulju u 80-ima kombinirao s raznoraznim sakoima ili Patti Smith koja na coveru svog albuma Horses nosi oversized bijelu košulju. Upravo me Patti najviše inspirirala za ovaj styling.

  • +7
Petra Nižetić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Elizabeth Tompkins

3. Pončo

Ove sam jeseni odlučila crnu kožnu jaknu poslati na dopust, a u promet staviti predivan poncho koji sam nepravedno zapostavila. S južno američkih planina, preko vojnika u američkom građanskom ratu, te vesterna Fistful of Dollars s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi, pončo je, na mala vrata, ušao u fashion. Iročno, iako je u Andama (odakle originalno stiže ovaj odjevni predmet dizajniran kako bi ugrijao tijelo) samo muškarcima bilo dozvoljeno nositi raskošnije varijante ponča, na zapadu ga odijevaju samo žene ili oni koji se tako osjećaju. 

4. Statement remen

Pošto nisam veliki ljubitelj nakita, moram se negdje drugdje ispuhati. Moji su fetiši cipele i remenje. Taj mali asesoar koji čini tako veliku razliku. Za razliku od cipela za koju bih dala zadnju kunu (ranije sam znala dizati i kredit ilitiga razvući karticu na 88 rata), na pojas mi je nekako suludo trošiti velike pare. Većina moje kolekcije remenja je second hand baš kao i ovaj oversized kožni remen koji sam nedavno kupila u američkom Goodwillu (neprofitna organizacija koja pomaže pri zapošljavanju socijalno ugroženih skupina) za protuvrijednost od 30-ak kuna, a koji je cijelu kombinaciju digao na potpuno novi nivo. Velika ljubiteljica remenja je  i bivša (neprežaljena) prva dama Michelle Obama koja nerijetko svoje odjevne kombinacije upotpunjuje dobro promišljenim remenom bilo da je u pitanju lagana haljina, vesta ili čak kaput.

5. Kaubojske čizme

Neki kažu da su ih prvi nosili Huni, drugi pak kažu da su originalno iz Kanzasa. Tko god ih je izmislio, skidam šešir do poda. Kaubojska čizma, rijetka je obuća koja ne podliježe nikakvom trendu, štoviše uvijek je in.

Ono što također nikada ne izlazi iz mode jest umjetnost. Stoga, ove jeseni ne zaboravite posjetiti neku dobru izložbu. Da sam u Hrvatskoj moj bi izbor bila retrospektivna izložba Vaska Lipovca u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Ovako ću se morati zadovoljiti izložbom Edgara Degasa u muzeju Legion of Honor u San Franciscu ispred kojeg su nastale ove fotografije koje potpisuje moja prijateljica Elizabeth Tompkins.

Pročešljaj svoj ormar i potraži neki klasični komad odjeće koji ćeš iskombinirati s poklonom iz Esmara by Heidi Klum kolekcije. Kako osvojiti poklon, doznaj  na ModaKomoda Facebook i/ili Instagram profilu.