KAKO IM POMOĆI

Petarde mogu izazvati šok kod kućnih ljubimaca

30.12.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Petarde, svjetleće rakete i razne druge pirotehničke naprave koje se nerijetko kupuju u predblagdansko vrijeme možda jesu zabavne za ljude, no kod velikog broja ljubimaca izazivaju panični strah

Proslava Nove godine za vašeg kućnog ljubimca može biti prava muka. Psi, mačke, ptice i drugi kućni ljubimci ne samo da su preplašeni u trenutku pucnjave, nego često i satima nakon toga, a nerijetko mogu početi panično trčati po stanu, kopati po parketima, skakati ili grebanjem pokušavati otvoriti vanjska vrata.

Životinje tako reagiraju zbog urođene instinktivne reakcije izazvane nepoznatim zvukovima koji im predstavljaju opasnost. Zbog takvog ponašanja životinje nastaje šteta na pokućstvu, a što je još gore, mogu samo sebe ozlijediti, stoga i ljubimce treba pripremiti za doček Nove godine.

Posebnu pažnju treba obratiti na starije ljubimce i na one kojima je ovo prva Nova godina te se s glasnim zvukovima petardi susreću prvi put. Kod starijih ljubimaca koji imaju problema sa srcem od šoka i stresa može doći do aritmije, pa čak i zastoja srca te uginuća, a ni epileptični napadaji nisu rijetkost.

Naravno, u ovo predblagdansko vrijeme nemoguće je spriječiti pucanje petardama i drugim pirotehničkim napravama, no ono što možete učiniti za svojeg kućnog ljubimca, kako preporučuje veterinar Žarko Ćirić iz veterinarske ambulante Vetpoint, jest to da ga držite, ukoliko je to moguće, u zatvorenim prostorijama koje su mu poznate, te na mjestu gdje se osjeća sigurno i gdje je izoliran od prevelike buke.

Da se smiri, kućnom ljubimcu će pomoći i njegove igračke, a ako ostaje sam kod kuće, osim obavezne hrane i vode, možete mu i ostaviti upaljeno svjetlo ili televizor. Prema riječima veterinara Ćirića, kućni ljubimci se osim na instinkte oslanjaju i na naše reakcije. Tako za vrijeme pucnjave preporučuje da ostanemo smireni ili čak napravimo neki opušteni pokret poput protezanja i zijevanja koji će umiriti životinju. Veterinar Ćirić naglašava da ljubimca ne tješite i ne mazite, već njegove reakcije na petarde potpuno ignorirate, inače bi divljanje na zvuk petarde mogao shvatiti kao poželjno ponašanje.

Veterinar Ćirić preporučuje vlasnicima pasa i mačka koje se iznimno boje pucnjeva da im na novogodišnju noć, kada je pucnjava najintenzivnija, daju tabletu za smirenje, no dozu bi svakako trebao odrediti veterinar kako bi se spriječila opasnost od predoziranja koje bi moglo nanijeti veliku štetu brojnim unutarnjim organima.