2O MINUTA NA DAN

Pet vježbi za zdravo tijelo

  • Autor: Vlm/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.04.2012 16:04
  • Objavljeno 23.04.2012 u 16:04
joga

joga

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Zvuči kao reklamni oglas za 'eliksir života', no uistinu je riječ o cijenjenoj vještini koju mnogi smatraju korijenom joge. Pet jednostavnih vježbi koje stoljećima svakodnevno prakticiraju tibetanski redovnici osiguravaju mladost i zdravlje organizma

'Ljudsko tijelo ima sedam energetskih centara koje možemo zamisliti kao energetska polja koja se vrte. Svaki od tih sedam vrtloga u vezi je sa sedam hormonskih žlijezda u endokrinom sustavu tijela, a djeluju tako da potiču izlučivanje hormona svake pojedine žlijezde. Ti hormoni upravljaju svim tjelesnim funkcijama, uključujući i proces starenja. U zdravom tijelu svaki se od vrtloga vrti velikom brzinom omogućavajući životnoj energiji tok kroz endokrini sustav. Kada se jedan ili više vrtloga uspore, blokiran je tok energije, a organizam stari i podložan je bolestima. Ustrajete li u njima, nestat će bezvoljnost, nesanica, iscrpljenost, depresija, alergije te bolovi u leđima', objašnjava za VlmSandra Đidara Bianco, certificirana učiteljica joge u GaiaYoga školi & shali te dodaje kako sljedeće vježbe osiguravaju nesmetano kretanje energije, što rezultira zdravljem i vitalnošću.

1. tibetanac - pojačava tjelesnu i duhovnu pokretljivost te stabilizira psihičko stanje.

Vježbanje tibetanaca prema tradiciji počinje se tako da se svaka vježba napravi po tri puta i tako tjedan dana. Nakon toga se broj izvođenja vježbi sa svakim idućim tjednom povećava za tri. Dakle, svaka se vježba napravi šest, zatim 9, 12, 15, 18 i na kraju 21 put.

Stanite uspravno i raširite ruke paralelno s tlom. Oči usmjerite na jednu točku te se okrećite lagano u smjeru kazaljke na satu na mjestu. Ako vam se zavrti u glavi, zaustavite se, spojite ruke ispred i usmjerite pogled na palce na rukama. Kada se dođe do 21 okretaja, njihov se broj više ne povećava. To je dovoljan broj da bi se energetski centri potaknuli na okretanje.

2. tibetanac – vraća vas u osobno središte, jača trbušne mišiće i poboljšava imunitet.

Važno je znati da jednom kada počnete vježbati, ne biste smjeli gubiti kontinuitet, nego nastavljati iz dana u dan, u vrijeme koje vam najbolje odgovara. Ispružite se leđima na pod. Ruke položite duž tijela i položite dlanove na pod sa skupljenim prstima.Pri udahu privucite bradu na prsa. Istodobno podignite noge u okomiti položaj, pri čemu ne smijete savijati koljena. Pri izdisaju polagano spustite natrag glavu i noge na pod. Opustite sve mišiće i ponovite – bez suvišnog naprezanja. Kod svakog ponavljanja održavajte ritam disanja: kada podižete glavu i noge, udah, a kada ih spuštate, izdah.

3. tibetanac – širi grudni koš i pomaže u jasnijem sagledavanju životnih ciljeva.

Kleknite uspravnog tijela i uspravno postavljenih nožnih prstiju. Bradu spustite na prsa. Ruke stavite na donji dio leđa ili mišiće bedara. Potom povucite glavu i zatiljak oprezno prema natrag izvijajući se prema natrag.Vježbu radite samo do granice ugode. Vratite se u početni položaj s izdahom i ponovite vježbu. I ovdje je potrebno slijediti ritam disanja. Kada se savijate prema natrag, duboko udahnite, a kada se vraćate u uspravni položaj, izdahnite. Prije spuštanja glave zatiljak istegnete prema gore i tek tada spustite glavu.

4. tibetanac – izravnava vrat, jača kralježnicu i potiče probavu.

Može se na početku činiti teškim, no vrlo brzo postaje jednostavan kao i ostali. Sjednite na pod. Noge ispružite ravno prema naprijed s razmaknutim stopalima oko 30 cm. Tijelo neka vam bude uspravno, a dlanove položite na tlo pokraj stražnjice te privucite bradu na prsa.Pokret dizanja treba krenuti od zdjelice, odnosno donjeg dijela leđa. Zdjelica se, dakle, potisne prema naprijed u smjeru stopala. Spustite glavu prema natrag istodobno podižući tijelo tako da se koljena saviju, dok ruke ostaju ispružene. Trup s natkoljenicama treba činiti ravnu liniju, paralelnu s tlom. Ruke i potkoljenice okomite su na tlo.

5. tibetanac – pročišćava um i tjera loše raspoloženje.

Kada radite peti, legnite trbuhom na tlo, a ruke postavite u visini grudi. Oduprite se nožnim prstima o pod i pri udisaju podignite na ispruženim rukama gornji dio tijela. Glavu polako zabacite na potiljak. Noge su razdvojene malo šire od širine kukova.Kod sljedećeg udisaja iz sredine tijela zauzmite obrnutu V-poziciju. Pete spustite na tlo, a bradu povucite na grudi. Kratko zadržite dah te se preko prethodne pozicije vratite u ležeći položaj. Pri podizanju tijela duboko udahnite, a kada ga spuštate, izdahnite. Vježbu obvezno izvodite bosi na podlozi koja se ne kliže.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi