TAJNE VELIKOG O

Pet stvari koje sigurno niste znali o orgazmu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.09.2011 08:47
  • Objavljeno 05.09.2011 u 08:47
žena seks orgazam

žena seks orgazam

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Orgazmi svakako mogu poboljšati vruće igrice s partnerom, a kao slatki užitak na kraju vođenje ljubavi dovode do najviše točke uzavrelosti. Možda mislite da o ženskome orgazmu znate sve, no postoji još nekoliko nepoznanica o ovome kompleksnom, tajanstvenom i višenamjenskom velikom O

Nedavno istraživanje australskoga Instituta za zdravlje pokazalo je da žene koje se češće seksaju su zdravije i manje obolijevaju, a osim toga su energičnije, lakše održavaju dobru formu i psihološko zdravlje. No postoji još top pet stvari o orgazmu koje niste znali.

Orgazam je vrlo dobar za vaše grudi
Prilikom doživljavanja orgazma tijelo proizvodi veće količine oksitocina, hormona koji utječe na ponašanje te izaziva osjećaj zadovoljstva, nježnosti, privrženost i zaljubljenosti u partnera. Takzvani 'hormon ljubavi' osim lijepih osjećaja za partnera odlično djeluje i na vaše grudi. Naime, kao piše The Frisky, hormon oksitocin smanjuje razinu kancerogenih tvari koje uzrokuju rak dojke. Stoga je zaključak jednostavan – više orgazama osigurava zdrav životni vijek vaših grudi.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Orgazmi su poput dobrog vina - s godinama sve bolji i bolji
U trenutku orgazma ne osjećate bol
Patite od glavobolje, grčeva ili se oporavljate od ozljede? Put prema ublažavanju boli je svemogući orgazam. I u ovome slučaju glavnu ulogu igra hormon oksitocin koji nakon doživljavanja orgazma osigurava osam do deset minuta bez osjećaja boli. Ako nije ni trenutak, ali ni mjesto za seks, razarajuću glavobolju ili zubobolju može vam ublažiti maštanje o seksu.

Orgazam zaustavlja štucavicu

Znanstvenici i dobitnici Nobelove nagrade sasvim su slučajno otkrili neobičan lijek za štucavicu. Kako piše The Frisky, osobi koja puna 72 sata nije mogla prestati štucati upravo je orgazam otjerao dosadnu štucavicu. Naime, upravo orgazam stimulira živac vagus, što u konačnici zaustavlja štucavicu. A mora se i priznati da je štucavicu zasigurno poželjnije zaustavljati orgazmom nego pijenjem vode naglavačke.

Orgazmi su poput vina
Do seksualnoga vrhunca se dolazi u tridesetim godinama, ili možda pak u četrdesetima, no što nakon toga? Vijesti su i više nego dobre. Prema rezultatima jednoga istraživanja, kako piše The Frisky, orgazmi s godinama postaju sve bolji i bolji. Rezultati istraživanja pokazali su da se kvaliteta i učestalost orgazama povećavaju s dobi. Tako se postotak žena koje tijekom seksualnoga čina doživljavaju orgazam od 18 do 50 godine povećao za čak deset posto.

Orgazmi su genetski nasljedni
Ako teško doživljavajte orgazam, ne krivite za to partnera ili pak vibrator, jer za to su najvjerojatnije odgovorni vaši roditelji, odnosno njihovi geni. Kako piše The Frisky, sudeći prema provedenoj studiji ženska sposobnost doživljavanja orgazama u velikoj mjeri određena je genetikom. No još nije jasno odnosi li se to na anatomsko, fiziološko ili pak psihološko nasljeđe. Naravno, i drugi čimbenici kao što su društveni stav prema ženama, odgoj i vjerska pripadnost također imaju veliki utjecaj u cijeloj priči. No, na kraju, znanstvenici su otkrili da su kod 45 posto žena razlike u sposobnosti doživljavanja orgazama biološke, a ne socijalne ili kulturne prirode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!