TVRDE ZNANSTVENICI

Razotkriven misterij ženskoga orgazma

16.05.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Kada bi ih se pitalo, mnogi muškarci priznali bi kako im ženski orgazam predstavlja pravi misterij, a mnoge žene koje ga teško dostižu priznale bi kako je upravo orgazam čest izvor frustracija. No sudeći prema novom istraživanju, tim je mukama došao kraj, jer znanstvenici tvrde da su otkrili put do ženskoga orgazma

Promatrajući aktivnost ženskoga mozga prilikom seksualnog uzbuđenja pomoću skenera, znanstvenici su otkrili dva moguća načina dostizanja

orgazma. Promatranjem aktivnosti mozga, zaključili su da se ta aktivnost mijenja u trenutku kada je žena sama; stimulira se maštanjem i fantaziranjem te u slučaju kada je stimulira ljubavnik.

Rezultate koje je objavio magazin New Scientist pronašla su dva različita istraživanja. Prva studija koje su provele volonterke iz Sjedinjenih Američkih Država na čelu s doktoricom Barry Komisaruk sa Sveučilišta Rutgers analizom MRI skenera otkrili su kako se prilikom seksualnog uzbuđenja kod žena aktivira čak 30 dijelova mozga uključujući područje koje kontrolira odlučivanje i maštanje.

Nasuprot tome, Janniko Georgiadis i njegovi kolege sa sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj sličnim eksperimentima otkrili su kako se za vrijeme dostizanja orgazma prilikom kojega ženu stimulira partner isti dijelovi mozga 'isključuju'.

Zaključak obaju istraživanja je taj da žena vrhunac u kontaktu s partnerom dostiže u trenutku kada se potpuno prepusti, a upravo nemogućnost da se potpuno prepuste, žene sprečava u doživljavanju orgazma.

'Ne smatram da orgazam isključuje svijest, no svakako je mijenja. Kada pitate ljude kako percipiraju orgazam, često spominju osjećaj gubitka kontrole', kaže Janniko Georgiadis. Studije pokazuju da ženski mozak ima alternativne puteve za doživljavanje seksualnoga zadovoljstva ovisno o tome jesu li same ili s ljubavnikom.