MISLITE 100 NA SAT

Pet namirnica koje hrane mozak

19.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Starenje i genetske predispozicije oslabljuju kognitivne funkcije, no jeste li se zapitali što možete učiniti da biste i dalje misli 100 na sat

Iako naši geni igraju veliku ulogu kod određenih degenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest, mozak je moćan organ i morate ga hraniti optimalnim gorivom ili 'moždanom hranom' koja dokazano pomaže funkcioniranju mozga na

optimalnoj razini, piše Huffington Post. Provjerite jeste li u svoj režim prehrane uključili pet najvažnijih namirnica koje hrane mozak.

Riba
Mislite da odabir hrane utječe samo na vaš struk? Razmislite ponovno. Istraživanja pokazuju da konzumiranje ribe barem jednom tjedno može usporiti gubitak pamćenja i starenja i do 10 posto. Masne ribe kao što su losos, tuna, pastrva i srdele bogate su omega-3 masnim kiselinama, važnim za zdravlje srca, ali i za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti i depresije. Za optimalnu zaštitu pokušajte jesti srdelu ili losos nekoliko puta tjedno.

Bobice su možda male, ali su moćan paket zdravih tvari
Bobičasto voće
Bobice su možda male, ali su moćan paket zdravih tvari. Borovnice su poznate po svom korisnom utjecaju u zaštiti mentalnih sposobnosti te tako smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti i demencije.

Svježe, smrznute ili u soku uključite u svoju prehranu borovnice, brusnice, ribizle, jagode i maline jer su ti mali dragulji prirode puni snažnih antioksidanata koji mogu smanjiti rizik od karcinoma i infekcija te štititi vašu memoriju. Stavite ih u salate, jogurt ili zdjelicu žitarica ili dodajte u frape.

Zeleno povrće
I mama vam je uvijek ponavljala da morate jesti povrće, ali sad postoji i još jedan razlog da to učinite. Lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja te povrće u glavicama poput brokule i prokulice usporavaju gubitak memorije, tvrde brojna istraživanja. Brokula i drugo zeleno povrće prema nekim istražaivanjima usporavaju proces starenja mozga, pa ih je pametno jesti tijekom cijelog života.

Avokado
Avokado je još jedna zelena namirnica za koju se često misli da je povrće. Kremasti i masni avokado ne treba zanemariti kao gorivo za vaš mozak jer je taj plod bogat mono-nezasićenim mastima koje potiču zdrav protok krvi potreban mozgu za maksimalnu učinkovitost. Pomože i u snižavanju krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od kognitivnih degeneracija.

Oraštasti plodovi
Trebali biste ih jesti često u malim količinama. Orašasti su plodovi bogati mono-nezasćenim mastima, odlučan su izvor vitamina E koje štiti od kognitivnog propadanja. Bademe, orahe ili indijske oraščiće treba jesti u malim količinama, pa ih pospite po salati ili gricnite uz sir.