A TAKO JE LAKO...

Pet grešaka koje radite kod kuhanja žitarica

17.01.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Žitarice su bogate mineralima, vitaminima i vlaknima koji su važnaida bi tijelo dobro funkcioniralo. Budući da postoji toliko puno vrsta žitarica, uopće ih nije komplicirano uvrstiti u svakodnevnu prehranu, ali ih treba znati pravilno pripremiti

Sve žitarice prvenstveno su izvor složenih ugljikohidrata koji se sporo probavljaju, pa dugo iz njih crpimo energiju (i pritom sadrže vrlo malo masti). Cjelovite žitarice ujedno predstavljaju i lijek odnosno prevenciju dijabetesa, srčanih i koronarnih bolesti, pretilosti, bolesti probavnog trakta (zbog bogatstva dijetalnih vlakana).

Osim u salatama i varivima ili kao prilog glavnim jelima, žitarice se lijepo mogu uklopiti u zdrave popečke s povrćem, samo trebate odabrati kako ćete ih spremati. Kod kuhanja žitarica pak treba pripaziti na nekoliko pravila kako bi bile ukusnije jer inače na kraju možete dobiti bezukusnu kašu koju nitko neće željeti jesti.

Ne dodajete sol u vodu

Kao kad kuhate tjesteninu pa uvijek solite vodu kako bi bila ukusna, isto pravilo vrijedi i kod kuhanja žitarica. U suprotnom ćete dobiti bezokusno jelo. Vodu izdašno zasolite čim lonac stavite na vatru jer će ona dodatno izraziti prirodan okus žitarica.

Držite se pravila

Ne kuhaju se sve žitarice jednako vrijeme niti im je potrebna jednaka količina vode. Neka su zrna krupnija pa im je potrebno više vremena, a druga pak upijaju više vode i 'rastu' dok se kuhaju. Stoga je pametno pročitati upute na pakiranju i slijediti ih barem prvih nekoliko puta, dok ne steknete iskustvo pa sami odredite vrijeme kuhanja i količinu vode prema iskustvu.

Smanjite vatru

Budući da žitarice šire obujam dok se kuhaju i upijaju vodu, nije dobro da voda jako ključa jer će prije ispariti. Žitarice će tada ostati na 'suhom' ili sirove jer nije bilo dovoljno vode. Čim voda zavrije, ubacite žitarice, promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri.



Lonac treba poklopiti

Poklopac itekako ima smisla kod pripreme hrane kojoj je potrebna tekućina. Ako lonac poklopite i pustite da voda lagano ključa manje su šanse da će ispariti prije vremena.

Prekuhane žitarice nikom nisu ukusne

Bilo da kuhate rižu, proso ili primjerice kvinoju, niti jedan obrok neće biti ukusan ako se pretvori u gnjecavu kašu. Dok ne steknete iskustvo koliko otprilike vremena treba za određeni tip žitarica, probajte nekoliko zrna tijekom kuhanja kako se ne bi prekuhala.