RECEPTI ČITATELJA

Pečeni pileći bataci s tjesteninom

06.12.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Pečena piletina mnogima je jedno od omiljenih jela, što zbog okusa što zbog brzog načina pripreme. No ako ste zasitili već poznatih recepata, vrijeme je da probate ovaj malo drugačiji i pikantniji recept za pečenu piletinu

Sastojci:
pileći bataci
tjestenina
mrkva i luk po želji
pola limuna
naribana korica naranče
med
mješavina začina Harissa (spice)
češnjak
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema

Marinada: pileće batake sat do dva sata (poželjno je što dulje to bolje) marinirati u tri žličice meda, pola limunova soka, dva sitno nasjeckana češnjaka, nekoliko žlica maslinova ulja, pola žličice mješavine začina Harissa, sol i papar i naribane korice pola naranče. Sve to dobro utrljati rukama i ostaviti u hladnjaku.

Tjestenina: moj način kuhanja je staviti vodu u posudu, staviti malo ulja i zasoliti. Čekati dok voda ne zavre i onda ubaciti tjesteninu te kuhati do malo tvrđe od al dente. Kuha se toliko jer će tjestenina još ići u pećnicu. Tjesteninu ocjediti i nikako ne polijevati hladnom vodom.

Kad su se bataci dovoljno marinirali, izvadimo ih i stavimo u glinenu posudu, u koju još možete dodati dva do tri češnjaka u ljusci, nekoliko komada mrkve i dva manja luka prerezana na pola.

Glinenu posudu stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva te kad smo meso stavili unutra, smanjimo na 180°C, pečemo nekih 45 minuta.

Zatim izvadimo van te meso odvojimo na poseban tanjur dok u posudu ubacimo ocijeđenu tjesteninu te promiješamo da pokupi sve one okuse koji su nastali pečenjem te na vrh nazad vratimo meso i stavimo u pećnicu na još nekih 10 do 15 minuta. Po želji može i na 200 stupnjeva da se dobije još malo korice na vrhu.

Recept za pečene pileće batake s tjesteninom poslao nam je Robert Sorli

Svoje omiljene blagdanske recepte svakako pošaljite i podijelite s čitateljima. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala