RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Palačinke s jogurtom i bezglutenskim brašnom

02.04.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Ne postoji dan u mom životu, a da ne počne jogurtom. Ta zdrava svježina koja me svako jutro pokrene može se naći kod rijetko koje namirnice

Ptice na grani pjevaju da je jogurt zdrav i da ga treba puno piti, ali, iskreno rečeno, glavni motiv zašto ga pijem upravo je njegov okus, njegova fina kiselina i osvježenje koje mi pruža. Jogurt je već dugo, dugo prisutan u našim domaćinstvima i kuhinjama i vrlo je gastronomski iskoristiva namirnica.

Osim za doručak kao napitak, jogurt je fantastičan za utapanje raznoraznih žitarica i voća. Odlično paše s jagodama, borovnicama, kupinama, malinama... ma, odlično paše uz svako voće.

Ako imam doma voćnih sirupa, volim ga aromatizirati s nekoliko kapi sirupa od višnje, maline, a u sezoni i bazge s kojom se fenomenalno slaže. Odličan je i za američke, malo deblje palačinke u kojima se koristi kao baza. Dobra je baza za umake te se u njegove gušće varijante u njega može dodati parmezan, gorgonzola, čili, menta, vlasac, kopar, ali i ostalo začinsko bilje.

Osim umaka, jogurt je fantastična baza umaka za salatu te se sa svim navedenim sastojcima odlično slaže uz svježe, hrskave salate. Uz umake i dresinge za salatu, jogurt je također odličan za hladne juhe. Imao sam priliku raditi nekoliko hladnih juha s jogurtom gdje bih posebno istaknuo hladnu juhu sa svježim krastavcem, koprom i jogurtom u koju se stavi malo ikre pastrve, hladnu juhu od šećerne mrkve s curryjem i jogurtom, kao i hladnu juhu od avokada, jogurta i čilija. Probajte ih kod kuće, jednostavne su i osvježavajuće, taman za ljetno vrijeme i nesnosne vrućine.

Kako kažu u TV prodajama... ali to nije sve! Jogurt se također koristi u pripremi kompleksnijih, termički obrađenih jela, najčešće kao marinada za meso. Za indijski curry se janjeće meso preko noći marinira u jogurtu, garam marsali, limeti, menti, đumbiru, čiliju, soli i papru. Jednom sam prilikom, u seriji ovih tekstova, dao recept za pileća krilca koja se mariniraju u jogurtu i začinima te se onda peku. Probao sam ga nekoliko puta i dimljenog te se oduševio koliko kompleksnog okusa može biti. Što se tiče slastica, tu se o jogurtu ne trebaju trošiti riječi. Baza za parfe, torte i sladolede, postoje stotine recepata s jogurtom kao bazom i nekoliko klikova mišem su daleko od vas.

Nutritivne prednosti jogurta
nadaleko su poznate. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus su bakterije koje laktozu pretvaraju u mliječnu kiselinu koja mlijeko pretvara u jogurt dajući mu poseban, prepoznatljiv okus. Jogurt snižava kolesterol, jača imunitet, regulira probavu, također se koristi u slučajevima opekotina kože, ali i kao maska za lice. Dakle, jogurt je izvrsna namirnica, jeftina i lako dostupna te definitivno nemate razloga da ne eksperimentirate s njime što je više moguće.

Palačinke s jogurtom
Palačinke s jogurtom i bezglutenskim brašnom

¼ šalice brašna od prosa
¾ šalice rižinog brašna
2 jaja
1 šalica jogurta
malo soli
½ žličice pecilnog praška
malo ekstrakta vanilije
malo korice limuna
50 g rastopljenog maslaca

Sve sastojke izmiješati i peći na umjereno zagrijanoj tavi. Mora biti malo deblja. Iz dobivene smjese dobije se oko 8-10 palačinki. Poslužiti uz šećer u prahu i neki džem ili dodatak po želji.