RIZIK ZA ZDRAVLJE

Ovu hranu svi podgrijavamo u mikrovalnoj pećnici, a tako je - uništavamo

24.09.2025 u 12:57

Bionic
Reading

Jela poput pizze, tjestenine i peciva navikli smo ekspresno podgrijati u mikrovalnoj pećnici, ali stručnjaci ističu da je to daleko od najboljeg načina

Mikrovalna pećnica već desetljećima je spas u kuhinji – štedi vrijeme, brzo podgrijava juhu ili kavu, topi čokoladu ili pari povrće. No koliko god praktična bila, postoje namirnice koje jednostavno ne podnose njezinu snagu.

Osim što gube okus i teksturu, neke mogu biti i zdravstveno rizične. Donosimo popis namirnica koje nikada ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj – i najbolje načine kako ih ipak zagrijati.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Pizza i pržena hrana

Koliko god studentima bila praktična, pizza u mikrovalnoj postaje gnjecava i gumasta. Para iz sira i umaka natopi koru koja gubi svu hrskavost. Najbolje je podgrijati je u pećnici ili još bolje u air fryeru na 180 stupnjeva.

Isto vrijedi i za pržene delicije poput krumpirića, pilećih medaljona ili pohanih jela – mikrovalna im 'ubije' koricu i pretvara ih u masnu i mokru masu. Za povratak hrskavosti stavite ih u pećnicu na rešetku i zagrijte na umjerenoj temperaturi.

Jaja i tjestenina

Kuhana jaja u mikrovalnoj mogu eksplodirati zbog pare koja nema kamo izaći, a kajgana ili omlet postaju gumasti i nejestivi. Bolje ih je staviti u kipuću vodu ili kratko zagrijati u pećnici pod aluminijskom folijom.

Slično vrijedi i za tjesteninu – nakon hlađenja već je presuha, a mikrovalna je dodatno stvrdne i učini žilavom. Posebno loše prolaze kremasti umaci, koji se razdvoje i ostave masne mrlje. Najbolje je tjesteninu zagrijavati na tavi s malo vode ili mlijeka, uz često miješanje.

Složenac i odrezak

Velike porcije složenca nikada se ne zagriju ravnomjerno, a rubovi budu vrući dok je sredina hladna. Pravi način je pećnica – dodajte malo vode, pokrijte folijom i zagrijavajte dok ne postane jednako topao. Na kraju skinite foliju da se gornji sloj opet zapeče.

Odrezak je posebna priča – mikrovalna mu uništava sočnost, a meso se pretvori u tvrdu i suhu teksturu. Ispravno je staviti ga u pećnicu umotanog u foliju i potom ga kratko završiti na tavi da se vrati korica.

Tacos i kruh

Tortilje u mikrovalnoj gube strukturu – kukuruzne se mrve, a pšenične postaju gumaste. Ako želite ugrijati tacos, uklonite svježe dodatke, stavite ga u pećnicu pa ponovno nadjenite svježim povrćem i umacima.

S kruhom je priča slična – mikrovalna mu mijenja strukturu škroba pa postaje tvrd i žilav. Mnogo bolja opcija je toster ili pećnica. Za hrskavu koricu lagano ga poškropite vodom i omotajte folijom prije zagrijavanja.

Ljute papričice i ostaci hrane

Podgrijavanje ljutih paprika u mikrovalnoj može biti opasno – zagrijavanjem se otpušta kapsaicin, tvar koja izaziva oblake nadražujućih para. Sigurnije je podgrijati ih u pećnici ili kratko na tavi.

A najvažnije pravilo: nikada ne podgrijavajte ostatke starije od četiri dana. Prema preporukama stručnjaka, nakon tog roka hrana gubi sigurnost i kvalitetu, pa ni mikrovalna tu ne može pomoći.

Također, nikada ne podgrijavajte hranu u plastici. Čak i ako je posuda označena kao 'sigurna za mikrovalnu', pri zagrijavanju se mogu ispuštati mikroplastika i kemikalije. Najbolji izbor uvijek su staklene ili keramičke posude.