6 SIMPTOMA

Ovo su najraniji znakovi trudnoće, prepoznajte ih

10.05.2018 u 06:37

Bionic
Reading

Prije nego što dođe do jasnih znakova trudnoće, poput prestanka menstruacije, osjetljivih grudi, vrtoglavice ili jutarnjih mučnina, mada takvi znakovi katkad znaju izostati, tijelo na različite načine signalizira da ste u ranoj fazi trudnoće

Pojačana potreba za malom nuždom

Ukoliko imate češću potrebu za uriniranjem, lako je moguće da ste trudni. Naime, učestalo uriniranje je dobro poznato svakoj trudnici koja će prvo i treće tromjesečje često provoditi u toaletu zbog hormona koji jure krvotokom i tako pojačavaju protok tekućina kroz tijelo.

Osjetljive grudi

Hormon progesteron izaziva rast mliječnih žlijezda, pa grudi postaju osjetljivije. Što trudnoća odmiče, ovaj simptom postaje sve učestaliji, a bradavice se povećavaju i tamne.

Odjednom imate averziju prema određenoj hrani

Averzija prema određenoj hrani ili mirisima koje ste do trudnoće voljeli poput kave ili npr. omiljenog parfema, može biti jedan od znakova rane trudnoće. Nema znanstvenog razloga zašto se to događa. Osjetljivost na jake okuse i mirise može spriječiti izlaganje hrani koja može naškoditi bebi, smatraju stručnjaci.

  • +13
Namirnice bogate proteinima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iznenadni umor

Većina žena se u nekom trenutku trudnoće osjeća umorno, ali razlog za to nije posve jasan, objašnjavaju stručnjaci. Moguće je da su buduće mame izmorene zbog povećanja volumena krvi u tijelu s rastom bebe ili se zbog noćnog ustajanja i odlaska na WC ne mogu nikako naspavati. Neobjašnjiv umor katkad je zbilja najraniji znak trudnoće, no ukoliko ne očekujete prinovu, a umor ne nestaje, svakako posjetite liječnika jer osjećaj umora može biti znak simptoma drugih zdravstvenih problema.

Osjećaj mučnine

Jutarnje mučnine, taj tako prepoznatljiv simptom trudnoće, javljaju se kod skoro 70 posto trudnica! Tijelo proizvodi hormon HCG čiji nivo nastavlja rasti tijekom ranih faza trudnoće. Ovaj hormon obično uzrokuje mučninu - ali ne dugo. Budući da ima vrhunac od osmog do desetog tjedna trudnoće, tad trudnice imaju najgore mučnine prije nego što se situacija po tom pitanju počne poboljšavati.

Problemi sa stolicom

Ako se pojave iznenadni problemi sa stolicom poput zatvora ili proljeva - to je također rezultat podivljalih hormona i znak rane trudnoće.