ZA SVAKOG PONEŠTO

Ovo su najbolje zimske destinacije u Europi

14.12.2012 u 09:09

Bionic
Reading

Europska zima vrlo je raznolika, od ozbiljnog sjevernog snijega i polarnih noći, u kojima sunce gotovo da ne izlazi iznad obzora, do ugodnih osunčanih dana u gradovima južnog Mediterana u kojima uz piće na terasama možete uživati u blagdanskom duhu

Osim za obilazak velikih metropola i šarmantnih sela, zima je, po preporuci Lonely planeta, razdoblje u kojem možete uštedjeti na cijenama smještaja krenete li na put nakon Nove godine.

Pogledajte za koja europska mjesta najznačajniji turistički vodič predlaže da ih posjetite upravo zimi.

Rovaniemi, Finska

Selo Djeda Mraza

Dom darežljivog starca sijede kose i brade u crvenoj odjeći, koji je pod raznim imenima postao zaštitni znak Božića, odlično je mjesto za početak upoznavanja polarnog kruga. Uz kuću Djeda Mraza, Božićnjaka, ili kako ga već zovete, tu je i Arktički muzej, koji daje uvid u život u tim geografskim širinama. Ali ne zaboravite - termometri ondje imaju više stupnjeva ispod nego iznad nule, što zahtijeva ozbiljniju zimsku odjeću.

Božićni sajmovi u Njemačkoj i Austriji
Diljem Njemačke i ostalih srednjoeuropskih zemalja tradicija božićnih sajmova nerijetko traje i nekoliko stoljeća. Kao što znate, ondje možete pronaći svašta, od medenjaka do saonica, zvona, ukrasa i puno dobrog raspoloženja, a sve uz čašu mirisnog kuhanog vina. Koristan savjet – na najpoznatijim sajmovima, poput onih u Beču i Kölnu, može biti gužva pa potražite jednako simpatične u manjim mjestima.

Abisko, Švedska
Ovo laponsko mjesto jedno je od najsjevernijih u Europi do kojih se može doputovati vlakom i zaista je samo za prave ljubitelje zime. Sunce se ne diže nekoliko tjedana u prosincu i siječnju, no to ga čini jednim od najboljih mjesta na svijetu za promatranje veličanstvene polarne svjetlosti - Aurore borealis. Ostale atrakcije su cross-country skijanje duž nacionalnih parkova i vožnja na zapregama koje vuku haskiji. U obližnjoj Kiruni možete vidjeti i poznati hotel od leda.

Atena, Grčka
Zima je vrijeme kada na vašoj fotografiji za obiteljski album ispred Partenona nužno neće biti još barem 500 drugih ljudi. Osim gužve, zimi nisu problem ni previsoke cijene, redovi, nepodnošljiva toplina i zagađenje zraka. Iako je zbog toga zima odlična za istraživanje drevne grčke baštine i kulture, nezgodno je što je većina smještaja na otocima zatvorena.

U srcu Kopenhagena nalazi se romantičan i u blagdansko vrijeme kičast park Tivoli
Kopenhagen, Danska
Tragate li za bajkovitom europskom zimom, teško je pobijediti dom Hansa Christiana Andersena. Grad je pun ugodnih barova i kafića iz kojih na toplom možete promatrati kako vani sipi snijeg. U srcu grada nalazi se romantičan i u blagdansko vrijeme kičast park Tivoli iz 19. stoljeća, gdje će vam dušu ogrijati nezaboravno božićno osvjetljenje, a tijelo topli grog.

Budimpešta, Mađarska
Ljubitelji klizanja rijetko će se gdje dobro provesti kao na otvorenom klizalištu u parku Városligeti Műjégpálya u središtu mađarske prijestolnice. Bude li vam nakon toga hladno, opustite se u nekoj od termalnih kupki ili toplica po kojima je Budimpešta poznata još iz sjajne habsburške prošlosti. Ljubitelji noćnog provoda u Budimpešti će uživati u mnogim originalnim klubovima i barovima.

Jasna, Slovačka
Slovačka nudi kvalitetno skijanje po povoljnim cijenama. Smještaj i hrana također su pristupačni, a tu je i osjećaj srdačnosti i prijateljstva koji je nestao s nekih od otmjenih alpskih skijaških staza. Jasna je jedno od najboljih slovačkih turističkih naselja smješteno u prekrasnim Tatrama.

Andaluzija, Španjolska

Sighişoara - raskošni srednjovjekovni grad u Rumunjskoj pod zaštitom Unesca

Dijelovi Andaluziji nalaze se južnije od sjeverne afričke obale, tako da vrlo blage temperature mogu biti i zimi. Smještaj je vrlo jeftin, a gužve su manje u popularnim turističkim odredištima kao što su Alhambra u Granadi ili katedrala u Sevilli. Osim toga, tapasi i noćni život u gradovima pristupačni su kao i u ostalim dijelovima godine.

Transilvanija, Rumunjska
Drakulu ne bi bilo u redu posjetiti za lijepa sunčana dana. Nije li bolje tragovima najpoznatijeg vampira krenuti kada je nebo srebrnkasto-sivo, stabla ogoljena, a tlo prekriveno snijegom? Braşov i Sighişoara raskošni su srednjovjekovni gradovi povezani s povijesnim Drakulom, transilvanskim plemićem Vladom Tepešom. Ipak, književnik Bram Stoker, koji ga je svojim djelom zaista učinio besmrtnim, nikada nije posjetio Rumunjsku pa ne očekuje puno sličnosti s knjigom ili filmovima.

Venecija, Italija
Zavodljiva i čarobna Venecija lijepa je i privlačna u svako doba godine. No karneval u veljači njen je vrhunac i ujedno najpoznatiji događaj takve vrste na Starom kontinentu. Brižno izrađeni kostimi i često zastrašujuće maske grad na kanalima vraćaju u živopisnu povijest. Kostimirani balovi skupa su zabava, no u Veneciji se tijekom karnevala može uživati u nizu besplatnih događaja za koje je dovoljno imati tek masku kupljenu na ulici.