detaljno istraživanje

Ovo su daleko najpopularnija imena za pse na svijetu: I vlasnici u Hrvatskoj prate trendove

 • Autor: M.D.
 • Zadnja izmjena 13.10.2021 11:21
 • Objavljeno 13.10.2021 u 11:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: DGLimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Novo istraživanje otkriva najpopularnija imena za pse diljem svijeta i rezultat su doista zanimljivi. Daleko najčešća imena su Luna i Max, a kućni ljubimci u Hrvatskoj ne zaostaju za ovim trendovima

Dolazak psa u obitelj poprilično je velik, i veseo događaj. Mnogi se pritom bace na nabavku niza stvari, od krevetića, dekica, zdjelica pa do igračaka. Međutim, novom članu obitelj treba odabrati i ime, a inspiracija za ime kojim ćete zvati svog novog najboljeg prijatelja može doći s najneobičnijih mjesta.

Na primjer tu je Fauci, smeđi Lagotto Romagnolo, rođen u proljeće prošle godine Fauci dijeli svoje talijansko naslijeđe s Anthonyjem Faucijem, glavnim medicinskim savjetnikom američkog predsjednika za vrijeme pandemije. To je herojsko nadahnuće za ime psa, ali Fauciju (psu) za dlaku je promaknulo ime Tina, skraćeno od karantena (engleski Quarantine).

Max i Luna daleko su najpopularnija imena za pse

Max i Luna daleko su najpopularnija imena za pse

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

U međuvremenu, najnovije štene koje je zauzelo ulicu Sesame dobilo je ime po egzotičnom argentinskom plesu. Smeđe-bijeli mješanac dobio je ime prema tome jer se voli kretati i pjevati, a Elmo ju je nazvao Tango.

U svijetu postoji mnoštvo zabavnih imena pasa koja bi mogu u punom sjaju opisati veseli duh i osobnost vašeg šteneta. Tvrtka za osiguranje kućnih ljubimaca Budget Direct istražila je najpopularnija imena za ljubimca u svakoj zemlji te ih je dala označiti na karti i tako svim vlasnicima olakšati potragu za savršenim imenom koje će s veseljem zazivati u parku.

Top deset najpopularnijih imena za pse na svijetu:

 1. Luna (žensko)
 2.  Max (muško)
 3. Bella (žensko)
 4. Lola (žensko)
 5. Molly (žensko)
 6.  Charlie (muško)
 7. Buddy (muško)
 8. Rocky (muško)
 9.  Jack (muško)
 10. Lucy (žensko)

Max i Luna najpopularniji daleko su najpopularnija imena na cijelom svijetu. Vlasnici pasa u Hrvatskoj ne zaostaju za trendovima, pa su tako Max i Bela najčešći izbor za četveronožne prijatelje na našem području.

Luna ili Bella najpopularnija su imena ženskih pasa u 30 zemalja

Istraživanjem je identificirano 10 najpopularnijih imena pasa u svakoj zemlji. Zatim su svakom imenu dani bodovi (10 bodova za najčešće, 1 bod za 10. najčešći itd.) kako bi se otkrila koja su imena pasa najpopularnija na svijetu.

Najpopularnija ženska imena za pse

Najpopularnija ženska imena za pse

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Budget Direct

Na karti se nalazi 20 različitih ženskih imena za pse. I dok su neka broj jedan u više zemalja, neka od najzanimljivijih su jedinstveni i zastupljeni u samo jednoj zemlji. Na primjer, najpopularnije ime u Brazilu je Mel, no to nije skraćeno od Melanie, već na portugalskom znači Honey (med), što bi kod nas bilo ime Medena. Isto tako, najčešće ime na Islandu je Perla, što znači biser. Stoga svakako vrijedi posjetiti pomoći se Google prevoditeljem kako biste isprobali ideje za ime svog psa na drugom jeziku.

Što se tiče najpopularnijih imena u svijetu, Luna i Bella dominiraju. Luna je vodeća u 16 zemalja, a Bella (ili Bela) u 14. Luna i Bella su španjolske i talijanske riječi, koje znače mjesec i lijepa. Ipak, ova su imena popularna u nelatinskim zemljama, uključujući Finsku i Nizozemsku, to pokazuje da među svjetskim ljubiteljima pasa postoji ukus za egzotičnim imenima.

Top 10 najpopularnijh ženskih imena za pse

Top 10 najpopularnijh ženskih imena za pse

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Budget Direct

Max i Charlie za muško štene, ali što kažete na Dim, Sunce ili Dama?

Muškim psima češće se daju ljudska imena bez drugih uobičajenih značenja (za razliku od Belle ili Lune, koja označavaju ljudska imena, ali i riječi). No postoje iznimke. Najpopularnije ime muškog psa u Turskoj je Duman, što znači dim. Estonija ima Leedi - da, kao u Leediju (Lady, odnosno Dami) i skitnici! Japanci svoje muške pse vole nazivati Sora, što znači Sunce. U Litvi je Draugas druga riječ za prijatelja ... ili Buddyja.

Najpopularnija imena za muške pse

Najpopularnija imena za muške pse

Izvor: Cropix / Autor: Budget Direct

U svojoj engleskoj verziji, Buddy je jedno od rijetkih imena za muškog psa na listi od top 10 imena koji ne označava isključivo ime. Naravno, postoji mnogo ljudi koji se zovu Buddy, ali za psa to uglavnom znači 'prijatelj'. Buddy je najčešće ime muškog psa u Indoneziji i Sjevernoj Makedoniji, ali je popularno i drugdje, čime je osvojio 126 bodova. No, Max je daleko broj jedan u svijetu. To je najčešće ime u 13 zemalja i ima više nego duplo bodova od drugoplasiranog Charlieja.

Top 10 muškjh imena za pse

Top 10 muškjh imena za pse

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Budget Direct

Mala pravila za sve nove vlasnike pasa

Kada šetate psa imate priliku sresti i upoznati puno različitih ljudi. Stoga, prilikom odabira imena, baš kao što razmišljate o dostojanstvu svog novog člana obitelji, razmislite i kako ćete objasniti njegovo ime drugim vlasnicima pasa u parku.

Odaberite nešto odvažno i kratko. Izbjegavajte imena koja bi vaš susjed mogao izabrati za svoju novu bebu - to bi bilo doista neugodno za sve. A ako odaberete ime slavne osobe, imajte na umu da ćete, kada ta ista ne bude više popularna, vi i dalje imati psa s tim imenom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!