NEOBIČNE ČINJENICE

Ovo sigurno niste znali o najpoznatijim mjestima na svijetu

04.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Iako ih posjećuju milijuni turista, mnoga turistička mjesta čuvaju tajne koje često nisu poznate ni najvećim znalcima ili kvizomanima, a kamoli običnim putnicima

Za sve ljubitelje trivijalnosti Lonely Planet sastavio je popis deset neobičnih podataka iz cijelog svijeta.

1. Mt. Everest

Penjanje na vrh svijeta organizira velik broj tamošnjih turističkih agencija

S oko 8.850 metara, snježni vrh između Nepala i Tibeta najviša je točka na Zemlji. No jeste li znali da vrh na mjestu spajanja dviju velikih tektonskih ploča još uvijek raste za otprilike četiri milimetra godišnje. Odlučite li se na uspon prema Everestu, susrest ćete bezbroj penjača, šareni grad njihovih šatora te izvanredan planinski pogled. Penjanje na vrh svijeta organizira velik broj lokalnih agencija, a njihov popis provjerite na stranici www.visitnepal.com.

2. Mexico City

Mexico City svake godine prosječno tone za 10 centimetara, što je čak 10 puta brže od Venecije. Razlog propadanja je to što je megalopolis sagrađen na mekom tlu ispod kojega su potom eksploatirane podzemne zalihe vode. Tu poražavajuću činjenicu dokazuju mnoge klimave zgrade i napuknuti pločnici po cijelom gradu, ali i podatak da je na spomenik Anđelu neovisnosti bilo potrebno dodati 23 nove stepenice.

3. Vatikan

Najmanja neovisna država svijeta čvrsto se drži svoje tradicije. Tako, naprimjer, pripadnici Švicarske garde, koja se brine za sigurnost poglavara Katoličke crkve, i dalje nose uniforme koje je osmislio renesansni slikar Rafael. Sveta Stolica, osim toga, sa 800 stanovnika, od kojih 450 ima državljanstvo, nosi sve oznake države – ima zastavu, himnu, poštu, registarske pločice i kovanicu eura koja poput svih drugih vrijedi u EU.

4. El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles

Možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim, no to je ustvari puni naziv Los Angelesa. Na povijest Grada Naše Gospe Kraljice Anđela, nastalog 1781, danas podsjeća El Pueblo, nekadašnje gradsko središte pretvoreno u skup muzeja koji prikazuju L. A. na početku 19. stoljeća. Da puno ime grada nije zaboravljeno ni u 21. stoljeću, pokazuje katedrala Naše Gospe od Anđela (Our Lady of the Angels) s čak 11 katova.

5. Nuestra Señora Santa María del Buen Aire

Buenos Aires je i svjetska prijestolnica tanga

Iza još jednog podužeg naziva, koji u prijevodu znači Naša Gospa Sveta Marija od Dobrog Zraka, krije se argentinska metropola Buenos Aires. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kozmopolitskih kafića i mnogih mjesta za noćne provode je i svjetska prijestolnica tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove pa se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera. Od gospode se očekuje da privuku žene dugim pogledom i blagim naklonom, dok dame mogu sjediti ispruženih nogu da bi se potencijalni partner u prolazu spotakao o njihova stopala.

6. Londonska podzemna željeznica

Znate li da je londonski metro prva podzemna željeznica na svijetu? Početna dionica od šest kilometara otvorena je davne 1863. između Paddingtona i Farringdona. Najstarijom dionicom danas se može proći vozeći se od Circle Lina do Covent Gardena te u londonskom prometnom muzeju, gdje se čuva originalni vlak Metropolitan broj 23. Druga podzemna željeznica na svijetu izgrađena je 1896. u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobio ju je i Pariz.

7. Planina Table

Ime planine koja je zaštitni znak Cape Towna u Južnoafričkoj Republici u prijevodu znači stol pa nije slučajno da oblake koje vjetar često donese na njen vrh od 1087 metara nazivaju stolnjakom. Planina je, inače, dio nacionalnog parka, a s njenih se obronaka pruža nezaboravan pogled na Cape Town i ocean na krajnjem jugu Afrike. Do vrha vodi žičara, a tijekom šetnji možete naići i na posebnu vrstu malih antilopa.

8. Kineski zid

Svi ljubitelji trivijalnosti znaju da je Kineski zid najveća vojna građevina na Zemlji i jedino djelo ljudskih ruku vidljivo iz svemira. Manje je poznato da je od nekadašnjih 7.300 kilometara te građevine danas očuvano još oko 2.000 kilometara. Rijeke turista koji hrle na dijelove zida nedaleko od Pekinga uglavnom ne znaju da je današnji oblik dobio obnovom u vrijeme dinastije Ming (od 14. do 17. stoljeća), iako su se prvi dijelovi počeli graditi još u 7. stoljeću prije Krista.

Dijelovi gondole predstavljaju razne predjele Venecije
9. Venecijanske gondole

Gondolama u Veneciji turisti teško mogu odoljeti, no rijetko tko, dok klizi zavodljivim kanalima, razmišlja o načinu na koji su ta plovila napravljena. Svaka je brodica sastavljena od 280 komada izrađenih od osam različitih vrsta drva. Lijeva je strana od desne veća za 24 centimetra, dok vitki luk omogućava veće manevarske sposobnosti. Zanimljivo je i da dijelovi gondole predstavljaju razne predjele Venecije – prednji dio šest gradskih okruga, stražnji otok Giudecca, a bočni most Rialto.
10. Monolit Uluru

Teško je zamisliti da bez obične, uglavnom nepoželjne, hrđe najpoznatiji svjetski monolit Uluru, iznikao iz srca australske pustinje, uopće ne bi bio crvenkast, već dosadno siv. Ta izvanredna stijena, koju Aboridžini smatraju svetim mjestom, proslavila se upravo zbog svoje crvenkaste boje, posebno upadljive za zalaska sunca. Odlučite li se posjetiti tu 'hrđavu' atrakciju, učinite to između travnja i listopada da biste izbjegli ljetne temperature koje dosežu i 45 stupnjeva Celzijusa.