SVIJET NA DLANU

Ovo sigurno nije zemljopis koji ste učili u školi

14.12.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Zahvaljujući Googleu svatko danas može imati božanski pogled na Zemlju i sve njene manje poznate posebnosti – od otoka na jezeru usred otoka na jezeru, do nevjerojatne veličine Rusije

Neki od nas sigurno se mogu pohvaliti kako znaju svaki glavni grad, koliko država postoji na svijetu ili nabrojati sva mora na Zemlji, no postoje i manje poznate geografske činjenice koje nisu ništa manje zanimljive

Ne bismo se kladili kako niste znali za svaku od posebnosti na našoj maloj listi, ali smo prilično sigurni kako će vam većina biti iznenađenje.

Otok Vulcan Point

Otok Vulcan Point nalazi se na jezeru nastalom u krateru vulkana koje se nalazi na otoku Taal koji je također na jezeru Lawa ng Taal koje se nalazi na filipinskom otoku Luzonu.


Rusija

Ne znamo jeste li znali, ali Rusija se proteže preko 11 vremenskih zona. Kad je, na primjer, na istočnoj granici pet poslijepodne, na europskoj granici je šest ujutro.


Kako ući u Rusiju bez vize

Granica između Rusije i Estonije na nekim je mjestima prilično krivudava, pa zato jedna stara cesta prelazi iz jedne u drugu državu i natrag. Na cesti koja prolazi kroz ruski dio zabranjeno je zaustavljati se ili pokušati ući pješice.


Najkontinentalnije države na svijetu

Jedine dvije države na svijetu iz kojih osoba mora prijeći dvije granice kako bi došla do mora su Lihtenštajn (Liechtenstein) i Uzbekistan. Kaspijsko jezero se ne računa kao pravo more, pa za Uzbekistan vrijedi isto pravilo.


Ograda na koju bi Trump bio ponosan

Australija ima ogradu dugačku više od pet tisuća kilometara (5.614) – otprilike koliko bi trebalo za vožnju od Ljubljane do Dubaija. Ta ograda služi za zaštitu goveda od divljih pasa.


Panamski kanal

Atlantski ulaz u Panamski kanal nalazi se zapadnije od izlaza u Pacifik. Iako to djeluje prilično bizarno, s obzirom na kosi položaj kanala koji kroz Panamu prolazi u smjeru sjever-jug, ipak je stvarno stanje stvari.


Pacifički ocean je ogroman

S obzirom na to kako se na većini zemljopisnih mapa nalazi na rubovima, Pacifik ne djeluje ni približno toliko veliko koliko zapravo jest. Pacifički ocean zauzima 165 milijuna četvornih kilometara i veći je od svih kontinenata zajedno.


Najdulji lokalni let je u Francuskoj

Iako smo se divili kako se Rusija nalazi u čak 11 vremenskih zona, najdulji lokalni let pripada Francuskoj. Ako poletite u Parizu, a sletite na otok Réunion u blizini Madagaskara, prešli ste više od devet tisuća kilometara (9.386), no još uvijek ste u Francuskoj.


Jednosmjerno putovanje

Kad biste brodom htjeli u ravnoj liniji obići Zemlju, morali biste krenuti s kanadske istočne obale. Putovanje dugačko oko 40.000 kilometara na kraju će vas dovesti na zapadnu obalu Kanade.