ZA HITNE SITUACIJE

Ovo mora sadržavati svaka kućna ljekarna

07.10.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Svako kućanstvo mora imati malu kućnu ljekarnu s najosnovnijim medikamentima za liječenje blažih zdravstvenih tegoba zbog kojih nije nužan posjet liječniku

U kućnoj ljekarni svakako se moraju naći tablete protiv bolova, visoke temperature, prehlade i alergija.

Evo što bi trebala imati svaka kućna ljekarna:

Osnovni pribor za prvu pomoć (odnosno sve što je potrebno za obradu rana i oštećenja kože) sadržava flastere, sterilne zavoje, univerzalne antiseptike ili druga sredstva za dezinfekciju.

Svaka kućna ljekarna bi morala sadržavati i sredstva za ublažavanje i uklanjanje sezonskih tegoba poput začepljenog nosa, kašlja i povišene temperature, u što spadaju lijekovi za suzbijanje visoke tjelesne temperature i bolova, sirupi protiv kašlja ili za olakšavanje iskašljavanja, kapi za nos te blage pastile za ublažavanje grlobolje s prirodnim sastojcima. Sve to bit će vam vrlo korisno tijekom promjenjivog vremena i hladnih zimskih mjeseci.

Za smetnje probavnog sustava (nadutost, proljev, trovanje hranom…) nabavite aktivni medicinski ugljen, a za prevenciju mučnine na putovanjima dobro će doći i tablete za prevenciju.

Kako vas ništa ne bi iznenadilo, u vašoj torbici bi bilo dobro imati tablete protiv bolova, sredstva koja sadržavaju ibuprofen u slučaju da se pojave prvi simptomi prehlade ili gripe, pastile za grlo, sredstvo za dezinfekciju ruku…

Bitno je i da prilikom kupovine medikamenata bez recepata uvijek dobro proučite sve informacije koje se nalaze na deklaraciji te da se posavjetujete s liječnikom ili ljekarnikom osobito ukoliko koristite i druge lijekove.

I za kraj, pazite da kućna ljekarna uvijek bude na suhom i umjereno hladnom mjestu, zaštićena od svjetlosti i od djece, te redovito pregledavajte rok valjanosti njenog sadržaja kako biste bili spremni uhvatiti se u koštac s bilo kojom tegobom ili hitnim slučajem.