DA PRSTE POLIžeš

Ovo je uvjerljivo najukusniji recept za pečenu piletinu

27.09.2018 u 10:17

Bionic
Reading

Ima li što ukusnije od mamine pečene piletine s krumpirima? Od same pomisli na to cure nam sline, a posebno ako je piletina marinirana na pravi način. Pronašli smo recept za pečenu piletinu koji ćete poželjeti ponoviti i opet i opet i opet...

Tajna savršeno pečene piletine je u sočnom mesu i hrskavoj korici, a najbolji način da to postignete je da piletinu prije pečenja okupate u soku koji će joj dati poseban okus. Postoje brojne verzije za marinade, od mediteranskih sa začinskim biljem i maslinovim uljem do azijskih slatko-kiselih kombinacija, a nama se posebno svidjela marinada koja predstavlja kombinaciju ove dvije kuhinje.

Potrebni sastojci

Za piletinu:

  • veliko pile u komadu
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje

Za umak:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 4 češnja češnjaka
  • prstohvat mljevene ljute papričice

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih i začinite pile solju, paprom i maslinovim uljem u plehu za pečenje. 

2. Napravite umak od navedenih sastojaka i njime premažite pile.

3. Piletinu pecite otprilike 50 minuta, povremeno ju provjeravajući, sve dok ne dobije hrskavu koricu.

4. Nakon što ju izvadite iz pećnice prekrijte je aluminijskom folijom i pustite da odmori 10-ak minuta.

5. Servirajte s pečenim krumpirima i povrćem koje možete peći s piletinom ili zasebno.