samo 15 minuta

Ovo je najjednostavniji put do vitkije linije, ali i boljeg raspoloženja, a neće vas umoriti

28.01.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Hodate li barem 15 minuta dnevno? Ako ne, ovo je savršeno vrijeme da započnete s jednostavnom tjelovježbom

Sama pomisao na ono što smo pojeli za blagdanskim stolom u nama može probuditi zabrinutost da smo prekomjernim unosom kalorija naštetili svojem zdravlju, uz to što smo nabacili pokoju kilu viška.

Ideja da bismo uz dodatan unos kalorija morali više vježbati ne čini se baš idealnom, posebno ako uzmemo u obzir podosta komplicirane instrukcije s interneta koje inzistiraju na jačanju posebnih grupa mišića, kardio vježbama, odlascima u teretanu i sl.

Srećom, postoji i lakši način da svoje tijelo održite u formi i izgubite barem pokoju kilu viška, a to je - hodanje!

Stručnjaci tvrde da ovaj najjednostavniji oblik tjelovježbe dolazi s nizom koristi za zdravlje i nikako ga ne bismo trebali omalovažiti samo zato što ne zahtijeva izniman napor.

'Hodanje je možda najjednostavnija, najpristupačnija i najučinkovitija vrsta tjelesne aktivnosti koju čovjek može izvesti', kaže dr. Lopez-Jimenez iz Klinike Mayo.

Hodajte svaki dan

Svakodnevno hodanje u trajanju od minimalno 10 minuta ima niz pogodnosti za zdravlje.

'Smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava krvni tlak, jača srce i regulira loš kolesterol', objašnjava dr. Dalia McCoy iz Klinike Cleveland i dodaje:

'Svakodnevni odlasci u šetnju pomažu smanjiti stres, izgubiti kilograme, poboljšati imunološki sustav, zaštititi zglobove (kao vježba s malim opterećenjem) i smanjiti rizik od raka.'

Ovo potvrđuju i istraživanja pokazujući da tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta (uključujući hodanje) u trajanju od dva i pol do pet sati tjedno može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, poput debelog crijeva, dojke, endometrija, bubrega, jetre i dr.

Iako ne postoji idealno vrijeme za šetnju jer će vam koristiti u baš svako doba dana, liječnici ističu da je ona u večernjim satima odlična za kvalitetniji san dok je ranojutarnje hodanje sjajno za podizanje energije i ulazak u dan s više elana.

Prevenira demenciju i smanjuje stres

Uz to, svakodnevno hodanje je ulaganje u budućnost jer prevenira pojavu demencije.

'Time pogodujete svom mentalnom zdravlju. Trenirate područja mozga koja poboljšavaju pažnju i pamćenje, štiteći ga od neurodegenerativnih poremećaja koji bi se mogli pojaviti u budućnosti', kaže biologinja Tamara Pezos.

Osim toga, hodanje može pomoći jer ubrzava otkucaje srca, smanjuje razinu stresa te šanse za pojavu moždanog udara ili kardiomiopatije.

'Istraživanja potvrđuju da hodanje poboljšava raspoloženje, potičući mozak da otpusti endorfine. Na kraju svake šetnje možemo biti ponosni na to što smo postavili male ciljeve kako bismo ostali u pokretu, što pridonosi poboljšanju samopouzdanja', napominje psihologinja Dalia McCoy.

Koliko koraka trebamo napraviti svaki dan?

Broj koraka koji je optimalan za zdravlje razlikuje se ovisno o dobi, pa je tako za osobu od 25 do 30 godina minimum 6000 koraka dnevno. No ono što je bitnije od brojanja koraka jest da hodanje uđe u svakodnevnu rutinu.

'Odustanite od iskušenja da koristite dizalo i idite stepenicama, prošećite psa, parkirajte nekoliko blokova dalje od odredišta... Ideja je da hodate barem 15 ili 20 minuta dnevno', kaže dr. Lopez-Jimenez.

Dakle, osim što će vam hodanje pomoći da otopite pokoju kaloriju viška nakon blagdana, imat će i pozitivan učinak na neizbježan stres te povišenu razinu šećera u krvi. Izdvojite barem desetak minuta dnevno za ovu aktivnost i tijelo će vam biti zahvalno!