RIMSKA LJEPOTICA

Ovo je jedna od najskupljih kuća u povijesti i u njoj se krije pravo blago, no zanimljiva je i priča zbog koje se našla u prodaji

19.01.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Jedna od najskupljih kuća na svijetu nalazi se u Rimu, a trenutno se prodaje za početnu cijenu od nevjerojatnih 471 milijun eura. Ako mislite da je to mnogo, trebate znati da je to više muzej nego kuća jer je između ostalog krase Caravaggiovi murali

Sigurno ste čuli za legendu prema kojoj se, ako bacite novčić u poznatu rimsku fontanu Trevi, sigurno vraćate u Rim. To je napravila i tada 16-godišnja Teksašanka Rita Carpenter zaželjevši da se jednog dana uda za Rimljanina i preseli u talijansku metropolu. Želja joj se zaista ispunila, doduše pedesetak godina kasnije, kad je upoznala i udala se za sve samo ne prosječnog Rimljanina. Rita je naime upecala pravoga princa, a njezin dom postala je palača iz 16. stoljeća prepuna umjetničkih djela.

No čini se da će se princeza Rita Boncompagni Ludovisi, kako se danas zove, uskoro iseliti iz grandiozne vile Aurore, a silne umjetnine koje se nalaze u njoj možda će uskoro biti zatvorene za javnost. Od 18. siječnja vila je stavljena na prodaju zbog bitke za nasljedstvo koja je uslijedila nakon smrti Ritinog supruga, princa Nicola Boncompagnija Ludovisija, koji je preminuo 2018. u dobi od 77 godina.

Vila se danas prodaje za nevjerojatnih 471 milijun eura, što je čini jednom od najskupljih kuća na svijetu. Smještena je u samome središtu Rima, u ulici Via Veneto.

  • +12
Villa Aurora Izvor: Profimedia / Autor: Laurent EMMANUEL / AFP / Profimedia

'Nismo se mogli dogovoriti oko nasljedstva pa je sudac odlučio da kuća ide na prodaju', kaže Amerikanka koja je udajom postala talijanska princeza, a sad vodi pravnu bitku oko nasljedstva sa suprugovim sinovima.

Vila Aurora nalazi se pod zaštitom talijanskog ministarstva kulture, a princeza je skeptična da će peticija kojom se traži od talijanske vlade da otkupi ovu impresivnu nekretninu uroditi plodom. Nakon što se na aukciji javi kupac zainteresiran za vilu, talijanska vlada moći će je, ako želi, kupiti za isti iznos.

'Voljela bih da je kupi država, no ne znam je li to moguće. Imaju li toliko novca? A ja nisam jedina nasljednica', kaže za The Guardian 72-godišnja princeza.

Lavovski dio iznosa koji se traži za kuću otpada na Caravaggiov mural Jupitera, Neptuna i Plutona, koji je slavni talijanski umjetnik naslikao 1597. na stropu male sobe smještene na prvom katu. Mural je širok 2,75 metara i naručio ga je prvi vlasnik vile, kardinal Francesco Maria Del Monte, kako bi ukrasio strop svog alkemičarskog laboratorija. No novi vlasnik neće dobiti u nasljedstvo samo Caravaggia, zapravo mali dio umjetničkog blaga koje krije ova kuća.

Na mjestu na kojem je izgrađena vila Aurora nekad je stajala kuća Julija Cezara, a među brojnim skulpturama koje krase vrt nalazi se i jedna Michelangelova. Osim toga, u kući se nalaze freske baroknog slikara Guercina, koje je naručila obitelj Ludovisis, plemići koji su nekad bili u bliskim odnosima s Crkvom, od koje su i kupili imanje 1321. Spiralno stubište dizajnirao je barokni arhitekt Carlo Maderno ,čije je djelo i fasada bazilike sv. Petra u Vatikanu.

Kuća ima oko 40 soba, a gotovo sve su prepune umjetnina, uključujući vrata koja su se nekad nalazila u mletačkom ratnom brodu, teleskop koju je obitelji Ludovisi darovao nitko dugi nego Galileo Galilei, kao i kožna kutija s urezanom porukom voditelja britanskog Crvenog križa kojom zahvaljuje obitelji što mu je dopustila da koristi kuću dvije godine nakon Drugog svjetskog rata.

Vila Aurora ugostila je brojna poznata imena, od Čajkovskog, Henryja Jamesa do Madonne, no nije bila na radaru sve do 2010., kad se otvorila javnosti nakon što ju je princeza Rita temeljito restaurirala. Kuću je vidjela prvi put 2003., kad je uostalom upoznala svoga princa. Tad je bila napuštena, a u njoj su živjele jedino ptice.

'Moramo otvoriti vilu, moraju je vidjeti ne samo Talijani, već i drugi. Ljudi moraju razumjeti njezinu ljepotu i kulturu', rekla je Teksašanka svom suprugu. Sve do smrti princa Nicola 2018. kuća je bila otvorena za manje privatne grupe turista i studente umjetnosti. Osim toga, par je pokrenuo druge inicijative pa su između ostaloga izradili digitalni arhiv s preko 150.000 dokumenata o povijesti vile.

A ova je Amerikanka i prije sudbonosnog susreta s talijanskim princem vodila zanimljiv život. Ugledni The Washington Post proglasio ju je 1978. jednom od četiri najdinamičnije mlade žene u gradu, a tad je bila udana za američkog kongresnika Johna Jenrettea, od kojeg se razvela 1981., nakon što je osuđen za mito poslije FBI-eve istrage. Glumila je i u nekoliko mini serija i filmova, a studirala je na Harvard Business School, napisala tri knjige i - dva puta pozirala za Playboy.

Kad je upoznala talijanskog princa, radila je kao agentica za nekretnine u New Yorku. 'Pročitao je članak o meni u Crain's Businessu, a zajednički prijatelj mi je rekao: 'Moraš doći u Rim, tu je jedan princ koji želi na svom imanju izvan grada izgraditi hotel', kaže Rita. Nevoljko je, kaže, pristala i na kraju otputovala u Rim te se par odmah zaljubio.

Rita kaže da joj je vidovnjakinja jednom rekla da će se udati za Europljanina i živjeti na Starom kontinentu. 'Zaboravila sam na to, a onda sam ga upoznala. Bio je briljantan muškarac u svakom pogledu, a najmanje bitna stvar kod njega bila je titula princa', kaže Rita.

U svojoj oporuci Nicolò je supruzi dao pravo uživanja posjeda do njezine smrti, a u slučaju da se posjed proda, novac se dijeli između nje i njegovih sinova. No sinovi su joj pokušali zabraniti mogućnost stanovanja u vili, što je preraslo u mukotrpnu pravnu bitku. 'Oni kuću žele za sebe, zaboravljajući pritom koliko sam dobra bila prema njima, kao i da je njihov otac rekao da ga sam ja učinila nesretnijom čovjekom na svijetu. Ne znam što ću raditi kasnije, ali učinila sam sve što mogu, ne mogu se više boriti', kaže Rita, koja sumnja da će ikada dočekati svoj dio od prodaje ove veličanstvene kuće.