upijaju vlagu i štetne čestice

Mučite se s vlagom i plijesni? Ove lijepe sobne biljke sjajno su rješenje

13.01.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Atraktivne sobne biljke kao što su palme i orhideje pomoću svojih raskošnih listova uspješno upijaju višak vlage iz prostorije

Do pojave plijesni dolazi uslijed povišene razine vlage u domu, a ona uzrokuje i neugodan miris te stvara nelagodno ozračje u prostoru koji bi trebao biti oaza mira i opuštanja. Srećom, u borbi protiv plijesni sjajan su saveznik i lijepe sobne biljke.

Nakupljanje ružnih točkica plijesni ne samo da narušava izgled interijera, već i uništava namještaj te dolazi s nizom potencijalno opasnih posljedica po zdravlje.

Kako biste si olakšali ovaj problem, pomoći će redovito provjetravanje prostora, pranje tkanina koje upijaju vlagu te češće korištenje ventilatora, nape i sličnih uređaja.

Međutim sve navedeno neminovno će dovesti do povećanja mjesečnih troškova režija pa se mnogi okreću znatno jeftinijem, a često vrlo efikasnom rješenju - sobnim biljkama.

'Plijesan u domu nastaje zbog viška vlage. Tople prostorije, poput kupaonica i kuhinja, posebno su ugrožene. Korištenje biljaka za sprječavanje plijesni praktičan je i prirodan način za kontrolu vlage i njenih posljedica u domu', rekla je Chris Bonnett iz Gardening Expressa pa navela pet sobnih biljaka koje će vam doslovno osvježiti interijer.

Engleski bršljan

NASA-ini znanstvenici izdvojili su engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka. Vrlo ga je lako uzgojiti jer se dobro prilagođava svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

No važno je da ga redovito zalijevate kako bi mogao dostići svoj puni potencijal.

Spatifilum

Poznat po svojim efektnim bijelim cvjetovima i raskošnim zelenim listovima, spatifilum je s razlogom postao jedna od najpopularnijih sobnih biljki posljednjih godina.

Iako ćete je lako nabaviti po povoljnoj cijeni, briga o njoj može biti komplicirana jer je osjetljiva. Ne smije biti prekomjerno izložena direktnom suncu i potrebno joj je redovito zalijevanje.

'Savršena je za interijer jer uživa u sjeni te upija vlagu iz zraka kroz svoje lišće. Mana je to što je otrovna za kućne ljubimce', kaže Bonnett.

Palme

Palme su odličan izbor za pomoć u kontroli vlage i sprječavanju plijesni jer upijaju vodu kroz svoje veliko lišće.

Stručnjakinja za vrtlarstvo preporučila je sorte poput palme Areca, bambusove palme, damske palme, patuljaste datulje i palme od trske.

Bostonska paprat

Bostonska paprat je popularna vrsta ukrasne paprati koja je često uzgajana zbog svoje elegantne teksture i sposobnosti da spriječi pojavu plijesni i neugodnih mirisa uzrokovanih vlagom.

Ima duge i tanke listove efektne prugaste teksture, a najbolje uspijeva u djelomičnoj sjeni. Treba joj vlažnost, ali i dobra drenaža kako bi se spriječilo stvaranje vode u posudi.

Orhideje

Osim što lijepo izgledaju, orhideje su prirodni pročišćivači zraka jer sve hranjive tvari dobivaju upijanjem zraka (i štetnih čestica) iz svoje okoline.

Vole indirektno svjetlo i umjereno zalijevanje te trebaju biti presađivane svake dvije do tri godine ili kada korijenje ispuni posudu.