OZBILJAN PROBLEM

Ovisnost o hrani je kao i svaka druga ovisnost

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.04.2011 10:12
  • Objavljeno 08.04.2011 u 08:47
prejedanje hrana

prejedanje hrana

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Najnovije istraživanje pokazuje da nema razlike između ovisnosti o hrani i bilo koje druge ovisnosti, što znači da je pristup rješavanju problema pretilosti donekle pogrešan

Ovisnost o prekomjernom uživanju u hrani i ovisnost o kemijskim supstancama dijele jednaku neurološku aktivnost u mozgu, pokazuje najnovije istraživanje koje je provedeno uz pomoć magnetske rezonance. Takva otkrića navode na zaključak da je sadašnji pristup rješavanju velikog problema pretilosti zapravo pogrešan.


U istraživanju je sudjelovalo 48 zdravih žena, a znanstvenici su pratili događanja u njihovu mozgu za vrijeme konzumiranja hrane. Pokazalo se da se aktiviraju dijelovi mozga zaduženi za žudnju i uživanje, baš kao i kod uživanja u nikotinu, alkoholu ili drogama.

Iako su već neka prijašnja istraživanja ukazala na sličnost između ovisnosti o hrani i nekim štetnim kemijskim supstancama, ovo je prvo koje donosi i konkretne dokaze.

'Kompulzivno konzumiranje hrane potječe iz dijela mozga iz kojeg dolazi i žudnja za alkoholom i drogama. Zato je to iznimno jak poriv koji je teško kontrolirati. Gledajući u kontekstu ovih novih činjenica, očito je da je problem pretilosti puno veći nego što se misli i očito će se morati pronaći novi pristup u rješavanju tog problema', istaknula je dr. Ashley Gearhardt, voditeljica istraživanja.

Pretilost je u svijetu drugi uzročnik preuranjene smrti i različitih opasnih bolesti, a pogađa sve veći broj ljudi. Dosadašnja borba s tim problemom nije dala dobre rezultate jer se većina ljudi, kako pokazuju neka istraživanja, vraća prejedanju unutar petogodišnjeg razdoblja. Možda će ova nova otkrića pridonijeti boljim rješenjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi