ASTRO PROFILIRANJE

Ovi znakovi osvajaju medalje u disciplini škrtosti!

26.12.2020 u 08:03

Bionic
Reading

Dok štedljivost ima solidan ugled u narodu, škrtost je nepopularna, osim među samim škrcima. Četiri znaka prednjače u toj osobini, koju smatraju vrlinom i zalogom sigurne budućnosti. Na vrhu suvereno stoji znak čija je vladavina počela na zimski solsticij - Jarac!

Jarac

Hrabar je i požrtvovan kad mu je stalo do nekoga ili nečega. Voljan je ulagati znanje, vrijeme i trud pa čak i položiti život za važan cilj od općeg značaja, ali se vrlo nerado odvaja od novca i drugih vrsta imovine. Naime, Jarac se izrazito boji siromaštva i s pesimizmom gleda na mogućnost ponovnog osovljavanja na noge nakon eventualnog pada u bijedu. Mrzi rasipanje na luksuz jer on nije potreban nego služi razmetanju i izazivanju tuđe zavisti. U skladu s tim načelom, nerado troši i na sebe, ne želeći pružati loš primjer.

Ako si kupi nešto skupo, dugo ga peče savjest. Odbija dizati kredite jer "nema smisla financirati banku kamatama", a još se žešće suprotstavlja pozajmljivanju drugima jer "dužnik možda neće moći ili htjeti vratiti." Ako se osobno obogati, osnovat će svoju banku, znajući da u tom slučaju ima na raspolaganju efikasnije alate za utjerivanje dugova nego što ih je imao kao običan građanin. U međuvremenu, draže mu je dati poklon jer tako barem zna koliko mu je ostalo i s čime može raspolagati.

  • +2
Sienna Miller horoskopski je Jarac, rođena 28. prosinca 1981. godine Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

Ostali škrtci

I Djevica opsesivno pazi na novac zbog pesimizma. Iako se općenito plaši neimaštine, njen je najveći strah bolest, a za liječenje je potrebno imati velike zalihe novca. Precizno u lipu vodi evidenciju prihoda i rashoda, a ako izgubi karticu zasipa banku pozivima i porukama dok joj pet puta ne potvrde da je kartica blokirana i da nije zloupotrebljena.

Dok je Jarac škrt prema sebi i prema drugima, Biku nije mrsko raskošno trošiti na sebe. No, temeljito planira svaki veći trošak, proučava odnos cijene i kvalitete i pogodne načine plaćanja. Najmilija mu je trajna roba tako da stalno ima pred očima vrijednost koju je skupo platio.

Škorpion nerado daje pare, ali ne zbog straha od siromaštva nego zbog mrzovoljnosti i mizantropije. Osjeća se nelagodno ako je nekog usrećio poklonom, čašćenjem ili pozajmicom, osim ako mu taj nije jako drag i lojalan. Iz istog razloga suzdržava se i od kupovine skupih stvari jer u tom slučaju omogućuje trgovcu i proizvođaču da se bogate.