DOMINIRALI U 2023.

Ovi modni komadi obilježili su godinu: Evo koje tenisice i čizme su aposlutni hit

04.12.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Osvrnuvši se na 2023. godinu na zalasku, sa svim njezinim posebnim i ponekad upitnim trendovima, popularna tražilica Stylight izbacila je veliki modni izvještaj, kao i vlastite prognoze o trendovima koji će obilježiti novu godinu pred nama

Uz tradicionalni modni rezime godine na zalasku, Stylight je također dao vlastite prognoze o trendovima koje ćemo nastaviti viđati u mjesecima pred nama, kao i o onima čija je popularnost u laganom padu.

Roza je out, crvena je in

Film 'Barbie' redateljice Grete Gerwig ove godine ružičastu je učinio hit bojom. Nakon što je vrhunac popularnosti doživjela u srpnju, potražnja za ružičastom odjećom i dodacima je pala jednako brzo i dramatično kao što je i porasla.

Na tronu popularnosti ružičastu je zamijenila crvena, a posebno njezine tamne, bordo nijanse. U usporedbi s ljetnim mjesecima, potražnja za crvenim artiklima porasla je za 21% ove jeseni i kontinuirano raste iz mjeseca u mjesec.

  • +7
Crvena boja u stajlinzima street style zvijezdi Izvor: Profimedia / Autor: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kaubojske čizme su out, bajkerske čizme su in

Nema sumnje da su 2023. posebno dominirali upečatljivi trendovi cipela. U prvom planu pronašle su se kaubojske čizme koje su zavladale modnom scenom brže nego bilo koji drugi model u dugo vremena. Vrhunac potražnje za kaubojskim čizmama dosegnut je već u veljači na Stylightu, no ove sezone jesen/zima u popularnosti ih zamjenjuju bajkerski modeli. Potražnja za ovim čizmama ove je jeseni na Stylightu porasla za nevjerojatnih 174 posto.

  • +11
Bajkerske čizme Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Mokasinke su out, slingback cipele s petom kitten su in

Mokasinke ili Loaferice užuvale su veliku popularnost u godini na zalasku. Iako se smatraju modnim klasikom, hype koji je do sada vladao oko njih lagano se usporava s dolaskom nove kalendarske godine.

Modni svijet danas posebno intrigiraju slingback modeli cipela ukrašeni minijaturnom petom kitten. Osim što je riječ o svestranoj obući, ono što ju čini tako privlačnom je veliki izbor opcija - od prijedloga luksuznih brendova kao što je Miu Miu do vintage stilova - što ih čini dostupnim široj publici.

Na Stylightu su primijetili porast pretraživanja od 6% u posljednjih nekoliko mjeseci, dok su ovaj mjesec pretraživanja za ključnu riječ 'slingback kitten heels' na Googleu porasla za 57 posto.

  • +23
Cipele s kitten petom Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Glomazne tenisice su out, uske tenisice su in

Sudeći po podacima Stylighta, takozvanim tatinim modelima tenisica, čini se, napokon je odzvonilo.

Ove godine u središtu pozornosti modnog svijeta nalaze se retro modeli tenisica uske siluete i tankog potplata, poput adidasovih sambica ili modela Mexico 66 japanskog brenda Onitsuka Tiger.

Upravo ovi modeli ove su godine svim ljubiteljima mode bili na umu (i nogama), pa Stylight predviđa da takav trend neće stati s dolaskom nove godine. Potražnja za spomenutim modelima tenisica na Styligtu je porasla za 142 posto.

Padobranske/kargo hlače su out, široke traperice su in

U godini na zalasku takozvane padobranske i kargo hlače s detaljem praktičnih džepova neočekivano su se vratile na čelo trendova, donoseći sa sobom val modne nostalgije.

Ovaj ogromni klasik iz 90-ih labave siluete ponovno osvaja modne piste i ulice, nudeći savršen spoj ležerne udobnosti i urbane elegancije. Vrećasti trend također je vrlo jak u kategoriji traperica, a čini se da široke traperice trenutno doživljavaju nagli porast interesa i prometa, zbog čega Stylight predviđa da će u popularnosti u narednim mjesecima prešišati dosad omiljene kargo i padrobranske modele hlača.

U listopadu i studenom detektirali su porast pretraživanja za širokim trapericama u iznosu od 92 posto u usporedbi s prethodna dva mjeseca.

Kargo suknje su out, duge traper suknje su in

Iako je kargo suknja također bila jedan od hit komada godine na zalasku,duge suknje od trapera ostaju neospornim trendom godine. Ponovno otkrivena i reinterpretirana od strane mnoštva dizajnerskih imena i brendova, duga traper suknja spektakularno se vratila na modnu scenu i ormare fashionistica.

U listopadu i studenom, Stylight je zabilježio porast klikova za dugim suknjama od trapera u iznosu od 142 posto.

Kratki džemperi su out, džemperi golih ramena su in

I ove godine svjedočili smo velikoj popularnosti trenda skraćenih komada - od blejzera pa sve do džempera. Ipak, nakon što je doživio svoj vrhunac u svibnju, ovaj trend u laganom je padu. Visoko rezane džempere sada zamjenjuju verzije s golim ramenima - trend koji ove jeseni polako uzima maha i postaje jedan od velikih trendova za 2024. godinu. Pletiva s detaljem golih ramena romantičan su trend koji podsjeća na hit modele s početka nultih godina, a ovaj detalj, prema prognozama Stylighta, u novoj godini pred nama viđat ćemo sve češće na haljinama i topovima. Na ovoj popularnoj modnoj tražilici već je zabilježen porast potražnje od 38 posto za takvim artiklima.

Trend stajlinga bez hlača je out, prozirni komadi su in

Što se mode tiče, godina 2023. na zalasku može se okarakterizirati godinom krajnosti, između super casual/sportskih ili super seksi komada.

U drugu kategoriju nedvojbeno spada trend stajlinga 'bez hlača', kakvog su ove godine popularizirali Miu Miu i talijanska Bottega Veneta. Trend hlača koje se lako mogu zamijeniti za donje rublje vrhunac je doživio u veljači ove godine i gotovo sigurno prestaje s dolaskom nove godine (na temelju podataka o Google pretraživanjima).

S druge strane, Stylight primjećuje porast interesa za prozirni odjevnim komadima u vedrim bojama. Potražnja za njima rasla je tijekom cijele godine na stranicama Stylighta, a u posljednja dva mjeseca porasla je za 33%.