MOGU BITI KOBNE

Ove tipove boli u prsima nikako ne biste smjeli zanemarivati

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 28.02.2021 16:03
  • Objavljeno 28.02.2021 u 16:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Alice S. / BSIP / BSIP / Profimedia

Uzrok boli ili napetosti u prsima može biti čak prolazna tjeskoba, a pokušate li se informirati guglajući, vjerojatno ćete pronaći i daleko bezazlenije uzročnike i objašnjenja. Pitate li liječnike, svaki spomen boli ili napetosti u prsima razlog je za temeljitu pretragu, jer bez obzira što uzroci ponekad mogu biti bezazleni, posljedice često mogu biti kobne

U slučaju spomenutih simptoma najpametnije što možete napraviti za sebe je posjetiti liječnika koji će procijeniti o kakvoj se boli ili napetosti radi, a prvo što će napraviti je provjera mogućnosti težeg ishoda. Ima li za to potrebe, dobit ćete dragocjeno vrijeme za pravovremenu reakciju, a ako se radi o nečemu bezazlenijem, utvrdit će što se događa i kako to tretirati.

Nijednu vrstu bolova u prsima jednostavno ne treba zanemarivati, ali osjetite li neke od ovih simptoma, bez odgode biste se trebali obratiti svome liječniku.

Bol koja se pojačava s vremenom ili boli čak i dok odmarate

Liječnici veću pažnju posvećuju kad pacijent navede da su se bol ili stezanje u prsima pogoršali posljednjih nekoliko dana ili tjedana. Važno je liječniku prijaviti i svaku bol u mirovanju, a to su oni simptomi pritiska u prsima koji vam se javljaju čak i kad se ne naprežete. Ovo može ukazivati na probleme sa srcem.

Bol koja ukazuje na probleme sa srcem može se pogoršati za vrijeme neke aktivnosti, poput spremanja kreveta, a zatim brzo nestati kad završite s aktivnošću.

Osjećaj kao da vam netko sjedi na prsima

Nelagoda u prsima može biti posljedica blokade protoka krvi do srca, što može rezultirati anginom ili ishemijom miokarda – poznatijima pod nazivom srčani udar. Ova nelagoda može se javiti kao napetost ili težina, gotovo kao da vam netko sjedi na prsima, ali ponekad se može pojaviti i kao oštra ili tupa bol.

U nekim slučajevima mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput nelagode koja se širi na čeljust ili spušta niz lijevu ruku, nedostatak daha, nemogućnost vježbanja, lupanje srca ili vrtoglavica. Važno je znati da se srčani udar može dogoditi čak i bez nelagode u prsima.

Osjećaj kao da vam netko sjedi na prsima signal je koji se ne smije zanemariti

Osjećaj kao da vam netko sjedi na prsima signal je koji se ne smije zanemariti

Izvor: Profimedia / Autor: Antonio Guillem Fernndez / Alamy / Alamy / Profimedia

Oštra bol kad udahnete ili legnete na bok

Pojačavanje nelagode prilikom dubokog udaha ili lijeganja na lijevi bok može ukazivati na perikarditis. Oštru bol ili pritisak osim perikarditisa mogu uzrokovati miokarditis, kardiomiopatija i druga ozbiljnija stanja srca.

Bol na pritisak određenog područja

Bolove u prsima mogu uzrokovati oštećenja i upale mišića, zglobova, kosti ili vezivnog tkiva i oni mogu ukazivati na napregnute ili potrgane mišiće, slomljena rebra ili kostohondritis – upalu hrskavice na mjestu spajanja rebra i prsne kosti.

U tom slučaju vjerojatno ćete se sjetiti kad ste pretjerali i time si potencijalno uzrokovali ozljedu u tom području, poput povećanjem težine na treningu.

Ako je uzrok boli mišićno-koštane prirode, gotovo uvijek možete reproducirati bol u tom području pritiskom. Ova vrsta nelagode pogoršat će se kad pritišćete ili naprežete ozlijeđeno područje, ali ne i ako koristite neki drugi dio tijela, poput nogu prilikom hodanja. Prestanete li koristiti bolno područje, bol će vjerojatno nestati.

Ako vam liječnik isključi uzroke nelagode povezane sa srcem, takvu bol rješavat ćete odmorom i protuupalnim lijekovima, a fizikalni terapeut može vam pomoći ojačati mišiće te poboljšati držanje i fleksibilnost kako biste ubuduće spriječili takva naprezanja i ozljede.

Bol u prsima koja je posljedica ozljede mišića ili kosti gotovo uvijek se pojača pritiskom na to područje

Bol u prsima koja je posljedica ozljede mišića ili kosti gotovo uvijek se pojača pritiskom na to područje

Izvor: Profimedia / Autor: Alex Ardenti / Alamy / Profimedia

Intenzivna bol prilikom dubokog udisaja ili u ramenu

Problemi s plućima isto tako mogu uzrokovati pritisak u prsima ili bol, a ti su simptomi obično povezani s disanjem.

Nelagoda koja se pojačava dubokim udisajima može ukazivati na upalu sluznice pluća, a kada se to dogodi, može se javiti i bol u ramenu. Za ublažavanje simptoma i oporavak trebat će vam ciljani lijekovi i liječnički tretmani.

Valja napomenuti da se bol ili pritisak u prsima mogu pojaviti i prije napada astme, prilikom upale pluća ili kad ugrušak začepi krvne žile u plućima.

Osjećaj žarenja u prsima ili oko njih

Problemi s probavnim sustavom mogu prouzročiti nelagodu u prsima koja se obično manifestira kao peckanje ili stezanje. Nelagodu mogu izazvati puknuće jednjaka, refluks kiseline ili peptični ulkus (čir na želucu ili tankom crijevu).

Ispostavi li se da je problem u probavnom sustavu, liječnik vam može prepisati određene lijekove, a savjetovat će vam vjerojatno i izbjegavanje teških i začinjenih jela prije spavanja te držanje glave na povišenom uzglavlju dok ležite.

I probavni problemi mogu se manifestirati nelagodom u prsima i oko njih

I probavni problemi mogu se manifestirati nelagodom u prsima i oko njih

Izvor: Profimedia / Autor: Tharakorn Arunothai / Alamy / Alamy / Profimedia

Iznenadno stezanje uz otežano disanje i lupanje srca

Bolovi u prsima mogu biti svakodnevni simptomi anksioznosti ili se mogu javiti uslijed napada panike, pri čemu mogu biti povezani s otežanim disanjem, osjećajem preskakanja srca i znojenjem. Mnogi koji to nisu doživjeli ranije zbog sličnosti simptoma mogu pomisliti da je riječ o srčanom udaru.

U slučaju stezanja u prsima povezanog s anksioznošću terapeut vam može pokazati tehnike opuštanja kako biste skrenuli misli s napetosti u mišićima prsa.

Najvažnije za zapamtiti: O bilo kakvoj boli u prsima obavijestite svog liječnika

Kad god postoji problem, posebno s prsima, za svaki slučaj treba napraviti pretragu jer se istovremeno može događati više stvari. Nije isključeno ni da vam se istovremeno jave dva osnovna zdravstvena stanja, jedno ozbiljnije od drugoga.

Ne odbacujte medicinsku pomoć tješeći se da je to samo anksioznost ili refluks i recite svom liječniku za problem, jer osim što može pomoći u njegovom rješavanju, može procijeniti rizik za bilo koju bolest srca i utvrditi kako optimizirati njegovo zdravlje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!