ŠTEDITE NOVAC

Ove namirnice možete jesti i nakon isteka roka trajanja

11.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Do sada ste već vjerojatno čuli da namirnice poput meda ili soli nemaju rok trajanja, ali na toj listi nalaze se i neke druge pa je šteta baciti ih u smeće ako se mogu iskoristiti

Riža

Među namirnicama je koje na pakiranju imaju otisnut rok trajanja, ali ako je pravilno pohranjena, riža se ne može pokvariti. Sve vrste riže, osim integralne, tako nemaju rok trajanja. Pazite da se u njoj ne nastani žitni žižak, kojeg također često ima u ječmu ili primjerice grahu, a nakon otvaranja pohranite je u spremnik s dobrim poklopcem.

Senf

Ako ga niste otvarali, trajat će još tri godine. Nakon otvaranja rok trajanja mu je godinu dana, no prije kušanja provjerite ima li dobru teksturu i miris.

Grahorice

Najveća su im prijetnja spomenuti žitni insekti pa ih zbog toga uvijek treba čuvati na suhom i hladnom mjestu u posudi kojoj poklopac jako dobro prijanja. Od graha do leće, sve vrste grahorica tako će biti ispravne godinu dana.

Bijeli (alkoholni) ocat

Zbog svog glavnog sastojka kiseline, bijeli ocat sam sebe čuva od kvarenja pa zapravo i nema rok trajanja. A ako vam je sumnjiv, nikako ga nemojte baciti, jer je jedan od najboljih saveznika u čišćenju stana

Žestoka pića

Sigurno kod kuće imate makar jednu bocu neotvorenog žestokog pića koje ste možda dobili na poklon i još nije došlo na red za kušanje. Ne morate brinuti, žestoka pića poput tekile, džina ili viskija također nemaju rok trajanja dokle god su zatvorena na suhom i tamnom mjestu.

Sol

Bez nje ne možemo i teško da ćete jedno pakiranje imati u posudi nekoliko godina, ali dobro je znati da ona nema rok trajanja, naravno, dokle god se čuva u suhoj i tamnoj posudi.

Masline

Poput senfa, neotvorene mogu trajati do tri godine i zgodan su dodatak jelima ili finim pićima ako dobijete nenajavljene goste.

Med

Ovaj slatki saveznik boljeg zdravlja zimi također nema rok trajanja. Može promijeniti izgled, ali ako je pravi, domaći med, neće se pokvariti. Poput svih namirnica, uvijek je pametnije odabrati domaće i evo kako ćete znati da ste odabrali pravi med

Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije radi se s alkoholom pa je uvijek svjež. No vanilija mora biti prava jer njena imitacija nema ista svojstva i neće ostati trajno svježa.

Sjemenke chia

Posljednjih su godina na listi supernamirnica jer su bogate hranjivim tvarima poput masnih kiselina omega-3 ili vlaknima. Pohranite ih u dobro zatvorenu i tamnu posudu pa ste sigurni u njihovu ispravnost godinu dana.

Instant kava

Ako je pijete tek povremeno, ne morate ju baciti nakon isteka označenog roka na ambalaži jer je iskoristiva do dvije godine. Time savjetuje da takvu instant kavu iskoristite za slastice, a ako odlučite skuhati kavu, najveća šteta koju ćete pretrpjeti jest slabiji okus.

Šećer

Dobro zatvoren u plastičnoj vrećici ili posudi s poklopcem šećer se nikada neće pokvariti bez obzira na to je li u kockicama, prahu te bijeli ili smeđi.