TRIKOVI KOJI PALE

Jednostavan način da se bez muke riješite kamenca u stanu

26.11.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Kao da ne gubimo dovoljno vremena na kućanske poslove, svakoga će uznemiriti kada ugleda nakupine kamenca zbog kojeg stan izgleda prljavo čak i nakon čišćenja. Ako imate ovaj problem, morat ćete zasukati rukave, a velika pomoć mogu biti običan alkoholni ocat, soda bikarbona ili limunska kiselina

Kamenac je nakupina minerala kalcijevih i magnezijevih karbonata, a kako ga je teško očistiti klasičnim pranjem, najbolje je pribjeći kombinaciji prirodnih sastojaka čišćenje octa. Ocat je, primjerice, jedno od najpovoljnijih sredstava za čišćenje i ne morate se bojati da će vam naštetiti poput kemijskih proizvoda. Uz njega je dovoljno imati papirnate ručnike ili vatu koje ćete natopiti, staviti na kritično mjesto i pustiti da rade umjesto vas.

Pločice

Najčešće se kamenac lovi na pločice oko slavine i na mjestima koja se moče dok se tuširate. Najlakši način da rastvorite naslage kamenca jest papirnati ručnik ili vatu umočiti u ocat. Prislonite ručnik ili vatu na pločice i ostavite da djeluje minimalno sat vremena. Ako se počne sušiti, morate dodati još octa. Zatim dobro izribajte pločice. Prirodno abrazivno sredstvo dobit ćete sa sodom bikarbonom.

Kada

Možete se poslužiti istim trikom, a u kutovima će ocat ostati i kada ga samo prolijete. Prljav odvod možete očistiti tako da uspete sodu bikarbonu pa pomalo dodajete ocat. Svakim dolijevanjem octa soda će se pjeniti i čistiti unutrašnjost. Isto možete učiniti i s odvodom u kuhinji.

Slavine

Slavine se najčešće lako peru i običnim sredstvom, ali navoji u kojim su filteri i spoj kod keramike već je druga priča. Ako možete skinuti navoj, ubacite ga u čašu s vodom i octom pa pustite da stoji više od sat vremena. Poslije ga samo operite. Ako je navoj već toliko obložen kamencem, iskoristite trik s balonom. Ulijte u balon vodu i ocat pa navucite na slavinu tako da je umočen dio s kamencem i pustite da stoji neko vrijeme, dok se nakupine ne rastvore. Keramiku oko slavine najbolje je oprezno omotati vatom umočenom u ocat, ali budite oprezni da ne dodiruje previše slavinu da ne bi promijeni boju. Za slavine od inoksa dobro prirodno sredstvo za čišćenje je i limunska kiselina.

WC školjka

Svima je mrska za čišćenje, ali ima i puno bakterija. Ako dopustite nakupljanje kamenca na otvoru za vodu iz vodokotlića, lošije će raditi, a zbog boljeg ispiranja, važno je očistiti i gornji unutarnji rub. Kupovna sredstva najčešće se lijevaju uz rubove i unutrašnjost, ali se i iscijede pa ne stignu rastvoriti kamenac. Stoga i tu možete pribjeći triku s vatom koju ćete dobro natopiti bijelim octom. Ostavite da stoji i nekoliko sati ili preko noći i poslije ćete samo četkom ili rukama u rukavicama očistiti ostatke. Slobodno ulijte ocat i u vodu u školjci, a kada malo odstoji, uspite sodu bikarbonu. Sve će se zapjeniti. Zatim dobro iščetkajte unutrašnjost i pustite vodu.

Mali kućanski aparati

Njih je također najbolje očistiti uz pomoć octa i vode. U kuhalo za vodu primjerice ulijte otopinu od pola vode i pola octa pa pustite da se zgrije kao inače. Ostavite neka djeluje i zatim operite. Zagrijanu vodu s octom možete pustiti kroz aparat za kavu kao da radite kavu. Pročistit će sustav i unutrašnjost.

Perilica rublja ili posuđa

Ovaj proces ne može biti jednostavniji jer trebate uliti barem dvije šalice octa i zavrtjeti jedan od programa za pranje. Ipak, vanjske rubove i dijelove morat ćete oribati ručno. Napravite otopinu od octa i vode pa prionite na posao. Octom ćete ujedno riješiti problem ustajalog mirisa. Ako vas muči više ustajao miris nego kamenac, pročitajte kako detaljno očistiti perilicu rublja ili perilicu posuđa