SAVJETI STRUČNJAKA

Ovako ćete uvijek odabrati svježe i zrelo voće

02.08.2016 u 10:39

Bionic
Reading

Ljetno doba donosi nam neke od najukusnijih namirnica poput lubenice ili dinje, ali baš kao i s drugim vrstama najbolje ćemo proći ako ih znamo pravilno odabrati

Uz sezonske namirnice jedna od najhranjivijih voćki zasigurno je banana i možemo u njoj uživati cijele godine.

No nije svejedno izaberete li zelene, zlatno žute ii banane koje već imaju smeđe točkice na kori. Kako je za RTL objasnila Mirjana Tonković, stručnjakinja za prehrambenu biotehnologiju, najbolje su banane sa zlatnožutom korom: 'Čim je ona malo više žuta, tu se razvija veći postotak vitamina A, karoten itd. Zelena isto ima ugljikohidrate, vitamine i minerale, ali još joj nedostaje ta jedna faza zrenja da bi se pojačao postotak tog vitamina.'

Banana koja ima modrice iznutra, odnosno na prelasku je iz zrele faze u prezrelu ili trulu, nije dobra jer dolazi do raspadnutosti proteina, ugljikohidrata i vitamina, a crni ili smeđi dio svakako treba izbjegavati jer u toj fazi šećer prelazi u etilni alkohol što je pogodno okruženje za stvaranje bakterija. Čak može biti i escherichije coli, stafilokoka, streptokoka ili salmonele.

Kod lubenice najčešće pale dobro znani stari trikovi sa žutim dnom kore koje signalizira da je zrela i ubrana u pravi čas. Mnogi se pouzdaju i u zvonjavu koja se čuje kuckanjem po lubenici.

A još jedan način da se dodatno uvjerite u svježinu jest i miris namirnica jer, kako objašnjava Tonković, GMO proizvodi nikada nemaju prirodni miris kao domaće voće i povrće.