isplativa opcija

Ovako ćete uštedjeti vrijeme, ali i na računima za struju: Ova jela možete brzo i jednostavno pripremiti u mikrovalnoj pećnici

07.09.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Od povrća i ribe do jaja i kolača, mikrovalne pećnice mogu biti itekako učinkovita, ali i isplativa opcija u trenucima kada cijena energije nemilice raste, a vi želite uštedjeti koju kunu

Iako se mnogi zgražaju nad onima koji umjesto običnog štednjaka ili indukcijske ploče biraju mikrovalnu pećnicu za pripremu obroka, nova istraživanja jedne energetske tvrtke mogla bi unijeti promjene. U doba kada cijene energenata nemilice rastu, mikrovalna pećnica čini se idealnim odabirom za uštedu.

Istina je da i dalje mnogi povezuju mikrovalne pećnice s jednoličnim kuhanjem iz 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je ona bila savršen odabir za pripremu i podgrijavanje nezdravih jela.

No vremena se mijenjaju, tehnologija napreduje, a rastu i gore već spomenuti troškovi energije, zbog čega je sve veći interes za mikrovalne pećnice zbog jeftinog i učinkovitog kuhanja hrane.

Istraživanja su pokazala kako su, s financijske strane, uštede goleme, a i kada je riječ o vremenu, i tu ćete profitirati.

Koja su jela najbolja za pripremu u mikrovalnoj pećnici?

Što se povrća tiče, najzdravija priprema, ali i najbolji način da ste sigurni da je sve ravnomjerno skuhano, korištenje je povrća u vakumskim pakiranjima. Svo sirovo povrće, primjerice narezane mrkve, brokule, mahune, jednostavno u porcijama stavite u vrećice za vakumiranje.

Vakumiranjem može u hladnjaku stajati do tjedan dana, a kada ga želite pripremiti, jednostavno neprobušenu vrećicu stavite u mikrovalnu pećnicu na minutu i pol i vaš je obrok gotov.

Prethodno pakirano povrće smanjit će još više vrijeme pripreme obroka, osobito kada dođete kući nakon napornog dana na poslu.

Ukoliko nemate uređaj za vakumiranje, povrće možete uvijek ispeći u posudi koja je prikladna za mikrovalnu, a u koju ćete dodati malo vode.

Među najpopularnije namirnice zasigurno spada krumpir s korom, kojem u mikrovalnoj treba tek 10 minuta da bude gotov, dok je u pećnici proces puno duži. Jedino što morate napraviti prije negoli ga ubacite u mikrovalnu je da ga probušite vilicom i začinite.

Kada je riječ o ribi, ona se odlično priprema u pećnici, a ukoliko želite da bude mekana, sočna i pečena u tek nekoliko minuta, pokrijte je tanjurom.

Meso predstavlja puno veći izazov, posebice jer su mikrovalne pećnice najbolje za kuhanje na pari, stoga napraviti da vam meso bude dobro pečeno, hrskavo ili karamelizirano, u ovom slučaju i ne funkcionira.

Vjerovali ili ne, ali u mikrovalnoj možete pripremiti i kajganu, iako morate posebno paziti da na vrijeme izvadite kako ne bi dobili gumenu smjesu.

I, doslovce, šećer na kraju. Vjerojatno ne možete ni zamisliti da u mikrovalnoj možete pripremiti ikakav jestivi desert, no, prevarili bi se. Postoje razne verzije, pa čak i kolači koji se rade u šalici i gotovi su u svega nekoliko minuta, a s kojima ćete podići razinu šećera na željenu. Dobar tek!