ISPROBANI TRIKOVI

Ovako ćete se najlakše riješiti mrlja s kupaćeg kostima

13.07.2017 u 06:39

Bionic
Reading

Svi se vesele bezbrižnom opuštanju negdje uz more, rijeku ili bazen, ali mnogi budu neugodno iznenađeni time u kakvom je stanju njihov omiljeni kupaći kostim nakon ljeta

Kupaći kostimi najčešće su napravljeni od sintetičkih materijala, vrlo su osjetljivi i kao takvi nažalost odlično upijaju mrlje od krema ili ulja za sunčanje. Osim toga, slana morska voda, sunce i klor ostavljaju traga po pitanju boje i oblika vašeg omiljenog bikinija pa on zahtijeva posebnu njegu. Za dulji vijek trajanja kupaćeg kostima pripazite i na oštre stijene na obali, drveni namještaj ili neravne površine betonskih bazena, što također može nepovratno oštetiti tkaninu.

Donosimo nekoliko korisnih savjeta da bi kupaći kostim dulje trajao:

Pripazite kako nanosite kremu za sunčanje

Kad nanosite kremu za sunčanje, nanesite je prvo na područje pokraj kupaćeg kostima. Pripazite da veće količine kreme za sunčanje ne dođu na sam kostim jer ona može napraviti mrlje na tkanini.

  • +18
Trendi kupaći kostimi visokog struka Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Uvijek ga dobro isperite

Kupaći kostim bilo bi idealno isprati na kraju dana jer sol i klor uništavaju tkaninu. Stoga ga svakako nastojite isprati slatkom vodom nakon korištenja.

Odmah tretirajte mrlje

Ako ne isperete kupaći kostim, mrlje ćete s vremenom puno teže ukloniti. Operite ga blagim sredstvom za pranje odjeće (možete i šamponom), a prije samog pranja najvažnije je prethodno tretirati umrljana područja tako što ćete u njih utrljati sredstvo za uklanjanje mrlja – na mjestima koja zahtijevaju više pažnje, poput traka, vezica, na rubovima niz cijeli gornji i donji dio badića, uključujući pojas.

Kako pravilno oprati kupaći kostim

Perite ga uvijek u mlakoj vodi i blagim deterdžentom. Ostavite ga da se namače minimalno 30 minuta. Ako su mrlje veće i uočljivije, obavezno ih tretirajte sredstvom za uklanjanje vodeći pritom računa o tome da ne oštetite materijal. Uvijek prije nanošenja takvih sredstava isprobajte ga na nekom dijelu koji nije previše vidljiv, najbolje pri kraju vezica. Sunčeve zrake također oštećuju materijal, pa je kupaći kostim najbolje ostaviti da se suši u poluhladu, nego na najvećem suncu. Kada ga dobro isperete, pažljivo ga ocijedite i umotajte u suh ručnik koji će upiti višak vode. Izbjegavajte snažno cijeđenje motanjem badića jer to može oštetiti tkaninu te sušenje u sušilici.