S OCA NA SINA

Otkriveno što trajno oštećuje spermu

14.06.2013 u 22:14

Bionic
Reading

Stres može uzrokovati trajno oštećenje sperme muškarca, pa čak i utjecati na mentalno zdravlje njegove djece, otkriva nova studija

Anksioznost ili depresija od koje pati muškarac kao odrasla osoba, tinejdžer ili čak kao dijete može uzrokovati trajnu genetsku promjenu njegove sperme, prenosi Mail Online.

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da sperma oštećena učincima stresa kod njihovih potomaka dovodi od razvoja 'otupjele reakcije na stres' - osobine koja je povezana s nekoliko duševnih smetnji, navode znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Ističu da je njihovim istraživanjem prvi put utvrđena veza između bolesti povezanih sa stresom i njihovog potencijalnog prenošenja s očeva na djecu. Prethodne su se studije koncentrirale na učinke loše prehrane, zloupotrebe droga i kroničnog stresa majki te rizika od određenih bolesti i neuroloških malformacija djece.

U studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Neuroscience, muški miševi bili su šest tjedana izloženi kroničnom stresu, poput naglog preseljenja u drugi kavez, izlaganju mirisima predatora, buci ili stranom objektu u kavezu. Muški miševi su idealni za takav eksperiment jer ne sudjeluju u uzgoju potomaka, što znači da su eliminirani svi vanjski čimbenici.

Tim znanstvenika pod vodstvom profesorice Tracy Bale otkrio je da stres kod muških miševa dovodi do genetske promjene u njihovoj spermi koje reprogramiraju dio neuroloških procesa kod njihovih potomaka.

'Nije važno jesu li tate u pubertetu ili u odrasloj dobi bili izloženi stresu. Naše je istraživanje pokazalo da stres može proizvesti dugoročne promjene u spermi koje dovode do mentalnih bolesti kod potomaka', kaže profesorica Bale.