NOVA NADA ZA LIJEČENJE

Otkriveni geni koji reguliraju kolesterol

08.07.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Otkriće gena koji reguliraju kolesterol moglo bi dovesti do napretka u liječenju i prevenciji srčanih bolesti koje su jedne od glavnih uzročnika smrti

Znanstvenici su otkrili 20 gena koji povećavaju rizik od dobivanja srčanog udara. Riječ je o vrijednom otkriću koje bi trebalo pomoći u liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Otkriveni geni reguliraju kolesterol koji je najodgovorniji za srčane udare. Njihovo otkriće moglo bi dovesti do stvaranja lijeka koji će moći 'isključiti' proizvodnju tzv. lošeg kolesterola. Međutim, znanstvenici upozoravaju da takav lijek ipak neće biti proizveden barem još deset godina.

'Visok kolesterol u krvi smatra se odgovornim za bolesti kardiovaskularnog sustava i izaziva veliku smrtnost. Kolesterol kontroliraju stanice gena kojima bismo u budućnosti mogli promijeniti ulogu, odnosno obrnuti im funkciju', napomenuo je dr. Heiko Runz s njemačkog Sveučilišta Heidelberg koji je vodio istraživanje.

Najnovija otkrića imat će veliki utjecaj u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici napominju da će ipak biti nužno provesti još neka istraživanja kako bi se s potpunom točnošću moglo pristupiti tretiranju lošega kolesterola.