BEAUTY SAVJETI

Otkrivamo kako spriječiti urastanje dlačica i ubrzati nestanak crvenih bubuljica na koži

06.04.2021 u 21:00

Bionic
Reading

Ukoliko muku mučite s uraslim dlačicama, možda se nakon ovih savjeta konačno riješite ovog problema koji mori većinu žena, ali i mnoge muškarce

Urasla dlaka je ona koja kreće rasti ispod vaše kože i ondje se zaglavi, umjesto da izađe iz pora kako bi to u pravilu trebalo izgledati. Najčešći razlog uraslih dlačica je brijanje 'na suho' ili čupkanje pincetom, a posljedica su bolne upale i crveni prištići. Muškarci se s ovim problemom susreću nakon brijanja vrata, a žene nakon depilacije bikini zone i nogu.

Srećom, postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći ukloniti te tegobe. Prvo i osnovno - nemojte ih stiskati ili čupkati (to bi moglo dovesti do infekcije, hiperpigmentacije ili trajnih ožiljaka). Urasle dlačice i bubuljice koje stvaraju obično nestanu s vremenom same od sebe, ali nekoliko je koraka koje možete poduzeti kako biste ubrzali proces.

Držite se ovih savjeta i sve će biti u redu, a ukoliko ni oni ne pomognu, posavjetujte se s liječnikom koji će vam ukloniti uraslu dlaku koja vam stvara problem.

Urastanje dlačica možete spriječiti nježnim pilingom. Vlažnom krpom izmasirajte kožu kružnim pokretima, čime ćete osloboditi dlačice, a zatim nanesite kremu za smirivanje iziritirane kože. Također možete sami napraviti nježni piling, koristeći sastojke koje imate kod kuće, poput šećera ili sode bikarbone pomiješane s maslinovim uljem ili medom. Ostali dostupni sastojci koji liječe urasle dlačice i smanjuju oticanje su led, ulje čajevca, aloe vera i jabučni ocat.

Ako je problem uraslih dlačica ozbiljniji te ga ne možete rijepiti sami, vrijeme je da potražite pomoć liječnika. Dermatolog će vam vjerojatno propisati kremu za jačanje folikula dlake, poput retinoida ili će vam propisati antibiotik ako postoji opasnost od infekcije. Također može sterilnim instrumentima ukloniti urasle dlačice, a u ozbiljnijim situacijama ponuditi kirurško uklanjanje urasle dlake.

Nemojte zaboraviti da je u ovom slučaju ključna prevencija. Sprječavanje uraslih dlačica započinje pravilnom rutinom brijanja, koja podrazumijeva navlaživanje i zagrijavanje kože prije brijanja, upotrebom gelova za brijanje i oštrih britvica. Odmah nakon brijanja na kožu je potrebno nanijeti hidratantnu kremu kako bi ona bila meka te kako bi oštre dlačice lakše mogle prodrijeti van kože.

Ako često imate problem s uraslim dlačicama, možda je problem u britvici koju koristite. Britvice s jednim žiletom su bolja opcija jer britvice s više žileta režu bliže koži i time povećavaju vjerojatnost urastanja dlake.