I TO SE MOŽE

Otkrijte kako pronaći vrijeme samo za sebe

21.03.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Koliko često razmišljate o tome da uzmete više vremena i prostora samo za sebe i bavite se nečime što volite i što vas čini sretnima? Donosimo vam pet zanimljivih ideja kako da stvorite više prostora i vremena za sebe

Izdvojite jedan sat ujutro

Hormon kortizol koji nam pomaže u boljem nošenju sa stresnim situacijama počinje se buditi u našem tijelu u zoru te je u sedam sati ujutro prisutan u vrlo visokoj razini u našem tijelu. Ono je tada spremno nositi se s bilo kakvom situacijom koju život donese pred nas. Upravo je prvih sat vremena nakon ustajanja najbolje vrijeme za pokretanje neke nove navike, donošenje odluka ili bilo koji drugi oblik preciznog rada i planiranja, savjetuje portal InsideOut.hr

Isprobajte!

Iskoristite jutarnju mogućnost jakog fokusiranja izazvanog kortizolom za postavljanje i rad na vlastitim ciljevima, a nalet energije ostat će s vama čitav dan. Ako sanjate o vlastitom poslu, upravljanje financijama ili rad na poslovnom planu rano ujutro bit će izvrstan način da iskoristite snagu vlastitog uma.

Riješite se briga

Mijenjanje načina na koji gledamo na svoje brige može očistiti prostor za pozitivnije misli i emocije. Dozovite u sjećanje nešto što vas čini anksioznima, poput javnog govora ili prekida veze. Obratite pažnju na tijelo - gdje osjećate brigu i anksioznost? Često držimo intenzivne neugodne emocije poput tuge i straha ravno ispred sebe.

Isprobajte!

Zapitajte se gdje bi bilo bolje smjestiti svoju anksioznost – možda da je bacite s vrha brda, zatvorite u ormar ili pošaljete na tamnu stranu Mjeseca. Jednom kad uspješno vidite širu sliku, vaše brige će se smanjiti i veličinom i važnošću u vašem umu. Ostat će slobodnog prostora za pozitivnije misli, ideje i planove.

Zauzmite se za sebe

U svakodnevnom životu naši su problemi veliki protivnici. Ako im se suprotstavimo i vratimo kontrolu, oslobađamo mentalni prostor koji su zauzeli.

Isprobajte!

Ako se radi o dugovima, razbijte ih u manje cjeline i promislite kojim redom i što treba prvo vratiti. Taj prvi mali korak pomoći će vam da se vratite na mjesto vozača, preuzmete kontrolu. Ako imate nekog na poslu tko vas maltretira, proučite tu osobu kao što biste proučili protivnika u borbi. Osigurajte se tako što ćete raditi bilješke o ponašanju te osobe i skupljati dokaze. Jednom kad se počnete zauzimati za sebe smanjuje se vjerojatnost da će bilo koja situacija eskalirati i ugroziti vas.

Stvorite svoje mjesto

Ako nemate neko fizičko mjesto na koje možete otići osim posla i doma, to može biti i zamišljeno mjesto ili ponašanje koje vas opušta. To može biti odlazak pod tuš koji će vam pomoći da napravite blaži prijelaz od ustajanja do spremnosti za novi radni dan. Čak i nekoliko minuta prije spavanja može biti dovoljno za prijelazno vrijeme koje koristite samo za sebe. Tada radite nešto smirujuće, neke aktivnosti koje hrane vaše unutarnje želje i potrebe.

Isprobajte!

Ako vas motivira postignuće, možete učiti strani jezik putem slušalica u autu ili vlaku, tramvaju i slično. Ako vam odgovara sloboda, vozite se na posao biciklom. Važno je da za početak imate podsjetnike da odete na svoje mjesto i bavite se sobom i svojim potrebama.

Podijelite posao s drugima

Budući da nam je dostupno mnogo različitih informacija, postajemo sami sebi financijski savjetnici, putnički agenti, agenti za nekretnine, kritičari restorana i slično. Kad pokušavamo raditi sve sami, možemo postati toliko preplavljeni da se osjećamo kao da se utapamo. Delegiranjem poslova ili traženjem pomoći dijelimo teret s drugima i oslobađamo mentalni prostor za stvari koje nas čine sretnima.

Isprobajte!

Zaposlite osobu koja će vam čistiti jednom tjedno, prepustite dio posla nekom drugom u uredu te zatražite od obitelji ili prijatelja da vam čuvaju djecu jedan vikend mjesečno. Tako nećete samo osloboditi dodatno vrijeme, već ćete osjećati da funkcionirate kao tim. Dogovarajte čuvanje djece s prijateljima ili zamijenite poslove koje ne volite s osobama koje ih vole i obrnuto. Traženjem pomoći osjećat ćete se povezano s drugima te ćete donositi bolje odluke i imati veću jasnoću oko smjera u kojem se krećete.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.