IDEJNO RJEŠENJE

Osnovna pravila za uređenje malog stana

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nedostatak stambenog prostora često zahtijeva preprojektiranje postojećeg, osobito u malim stanovima. Pri uređenju malih prostora nužno je slijediti određena pravila

Poštovani,

šaljem vam tlocrt jednosobnog stana od 42 m2 u kojem živimo muž, ja i malo dijete. Zbog rasporeda u stanu, život nam je vrlo nekvalitetan, jer nemamo dodatnog prostora. Da li postoji mogućnost za izradu još jedne sobe, jer bi nam to uvelike podiglo kvalitetu života i svakodnevnih aktivnosti. U kupaonici nam je trenutno tuš kabina (jer je jako mala), a mi bismo više voljeli kadu, zbog djeteta.

Hvala

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dobrim preprojektiranjem stana može napraviti jako puno promjena
Odgovor arhitektice

Poštovana,

život tri osobe s različitim životnim potrebama je u jednosobnom stanu je jako težak, a u stvarnosti se često dogodi da je širenje životnog prostora nemoguće, pa se mudrim preprojektiranjem stana može napraviti jako puno promjena. Nudimo vam verziju u kojoj vaš stan postaje mali trosoban te možete dobiti svoju spavaću sobu, dječju, kao i dnevni boravak u kojemu mogu prespavati i gosti!

U vašu kupaonicu stane kada 120 cm, što je za potrebe djeteta dovoljno. U ulazni hodnik smjestite garderobni ormar i ormarić za cipele, a ostavu zadržite, jer u malim stanovima uvijek nedostaje spremišnog prostora.

Prostor kuhinje i blagovaonice pregradite do visine 220 cm, kako bi ostala mogućnost vjetrenja roditeljske spavaonice, a blagovaonicu prenamijenite u dječju sobu. Obje sobe su vrlo male, ali u vašu stane krevet i ormar, a u dječju krevet, ormar i radni stol i to je više nego dovoljno za osnovne potrebe djeteta.

Dnevni boravak zadovoljava potrebe za smještaj kuhinje, blagovaonice i dijela za odmor.

Kuhinju premjestite na zid uz ulazna vrata u dnevni boravak. Nasuprot kuhinji smjestite blagovaonski stol, a uz sami zid ormar do stropa koji će dodatno zadovoljiti potrebe za smještajem stvari. U dnevni dio smjestite samo trosjed. Za vaše potrebe će biti dovoljan, a za potrebe većeg broja ljudi ćete koristiti stolice iz blagovaonice.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U dnevni boravak smjestite i komodu za TV, i to što dužu, kako bi se ponovo stvorio višak prostora za stvari. Zidove ukrasite policama i slikama, kako prostor ne bi bio opterećen prevelikim brojem elemenata. Stolove birajte u kombinaciji drva i stakla (drvo će dati toplinu, a staklo prozračnost u malom prostoru).

Stolice u malom prostoru moraju biti s niskim naslonom. Pri odabiru boja se ograničite na najviše tri, a predlažemo krem-bijelu, smeđu i boju breskve na zidovima. U malom prostoru treba dominirati najsvijetlija boja pa pod izvedite u svijetlom/bijelom parketu ili laminatu. Baza namještaja neka bude svijetlo drvo/iveral, a detalji mogu biti u smeđoj boji. Zavjesa treba biti prozračna, s diskretnim tamnim detaljima.

Sjedeća garnitura može biti i tamna (zbog malog djeteta), ali tepih mora biti svijetao. Ne preporučuju se u malim prostorima dekorativne tkanine s izražajnim uzorkom, stoga odaberite trosjed u jednobojnoj, špricanoj ili diskretno prugastoj varijanti. Osobnost unesite kroz dekorativne predmete na policama i slike na zidovima. Ne zaboravite se poigrati rasvjetom i unijeti zelenilo!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi