IDEJNO RJEŠENJE

Oslobodite prostor suvišnih elemenata

21.11.2008 u 11:28

Bionic
Reading

Malim zahvatima u prostoru moguće je od postojećih elemenata namještaja stvoriti sasvim novo ozračje u prostoru te ga oplemeniti u funkcionalnom i estetskom smislu

Čitateljica M.K. je u fazi preuređenja dnevnog trakta. Postojeću kuhinju preuredila je na način da je zadržala korpuse, a fronte zamijenila novima te dodala šank u kombinaciji smeđe i krem boje. Zadržala bi postojeću sjedeću garnituru bijele boje te stol, stolice i ormar.

Odgovor arhitektice:

Iz postojećeg stanja vidljivo je da je prostor vrlo velik i svijetao, a kuhinja svojim dimenzijama i bojama vrlo uočljiva. Raspored elemenata namještaja vrlo je gust, pa se prostor doima manjim nego što jest. Prostor blagovaonice i dnevnog boravka je teško saglediv upravo zbog tako gustog razmještaja.

Kako bi dnevni trakt bio kvalitetno iskorišten, a novi elementi u prostoru naglašeni, nužno je izbaciti određene elemente iz prostora.

Kuhinja se svojom bojom i dimenzijom nameće kao ishodište dnevnog trakta. Predlažemo izbacivanje malog stolića uz šank te smještaj blagovaonskog stola u produžetku. Ovo će dodatno naglasiti samu kuhinju, blagovaonica će biti diskretnija nego u postojećem rješenju, što novi trendovi i nameću, a prostor dnevnog boravka će se dodatno otvoriti.

Smještaj sjedeće garniture u veće gabarite će naglasiti prozračnost koja je prisutna u dnevnoj zoni, a smještaj trosjeda nasuprot šanka naglasit će podijeljenost između kuhinje i blagovaonice te dnevnog boravka. Ova podijeljenost naglasit će pogled koji se pruža između te dvije zone, a to je mini biblioteka s pogledom na park. Ovo je vrlo kvalitetan prostor i potrebno ga je prostornom organizacijom dodatno naglasiti.

Tamni parket naglasite svijetlim tepihom u dnevnom boravku te svijetlim komadima namještaja. Predlažemo da prate krem boju kuhinje. Bočni zid obojite u tamnosmeđu boju, kako biste izvore svjetla i pogled na park dodatno naglasili i 'uokvirili'. Zbog veličine prostora možete se poigrati većim kontrastima boja. Predlažemo zastore u obliku lamela, kojima ćete lako regulirati količinu svjetlosti u stanu.

Budući da Vam je vrlo važan direktan pogled iz kuhinje na TV, predlažemo njegov smještaj na zid nasuprot kuhinje. Ovo cijeli naglasak dnevne zone orijentira u suprotan smjer od kvalitetnog pogleda na park, ali ne narušava funkcionalnost prostora.

Novom prostornom organizacijom Vaša će kuhinja zablistati, predivan pogled doći do punog izražaja već pri samom ulasku u dnevni trakt, a dnevni boravak će postati ugodno mjesto za odmor i opuštanje. Zidove obojite bijelom ili krem bojom, a prostor oplemenite indirektnom rasvjetom u zoni kuhinje i elementa u dnevnom boravku.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, Monike Galović Dumendžić, mag.ing.arh. i Izabele Galović Ninić, mag.ing.arh., koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr