SLAVNA VODITELJICA

Oprah Winfrey priznala da ipak uzima lijekove za mršavljenje: 'Dosta mi je sramoćenja'

14.12.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Oprah Winfrey, proslavljena TV voditeljica, zapanjila je sve svojom novom, nikad vitkijom figurom, no sad je priznala da je i ona na kraju morala posegnuti za lijekovima za mršavljenje kako bi održala s puno truda stečenu kilažu

'Činjenicu da postoji medicinski odobren recept za kontrolu tjelesne težine i održavanje zdravlja tijekom mog života osjećam kao olakšanje, kao iskupljenje, kao dar', rekla je Oprah Winfrey u ovotjednoj priči za naslovnicu časopisa People.

U ranijim je intervjuima ispričala da se oduvijek morala nositi s kritikama na račun svog izgleda.

Poznato TV lice, Oprah se proslavila istoimenim talk showom koji je trajao 25 sezona te je stekla ogromnu popularnost, no cijelo se vrijeme morala boriti s oscilacijama u težini, što je bila omiljena tema u javnosti.

'Bio je javni sport ismijavati me 25 godina. Bila sam kriva i osramoćena, a i sama sam sebe okrivljivala i posramljivala', prisjetila se Winfrey.

Osobito bolan trenutak dogodio se na početku njezine karijere, kada je dospjela na popis poznatog modnog kritičara Blackwella. 'Bila sam na naslovnici nekog časopisa i pisalo je 'Dumpy, Frumpy and Downright Lumpy'. Nisam se osjećala ljutito. Osjećala sam se tužno. Osjećala sam se povrijeđeno i posramljeno. Prihvatila sam da je to moja krivnja', rekla je. Winfrey, koja će sljedeći mjesec proslaviti 70. rođendan, optimistična je jer sada zna kako dugoročno održati zdravu težinu i riješiti se srama. Koristeći holistički pristup, koji uključuje redovitu tjelovježbu i druge načine promjene stila života, otkrila je i da koristi lijek za mršavljenje.

  • +3
Oprah Winfrey Izvor: Profimedia / Autor: Jordan Hinton/Image Press Agency / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Voditeljica je otkrila i da ju je rehabilitacija nakon operacije koljena 2021. pokrenula na akciju.

'Nakon operacije koljena počela sam pješačiti i svaki tjedan postavljati nove ciljeve udaljenosti. Osjećala sam se snažnije, spremnije i više živom nego što sam se godinama osjećala', rekla je.

'Zadnji obrok jedem u 16 sati, pijem puno vode i koristim načela WeightWatchera za brojenje bodova. Bila sam svjesna postojanja lijekova za mršavljenje, ali osjećala sam da imam volje i snage dokazati da mi ne trebaju. Sada se više ne osjećam tako. Shvatila sam da sam sebe sve ove godine krivila za prekomjernu težinu, a imam predispoziciju koju nikakva snaga volje ne može kontrolirati', objašnjava Winfrey.

Prekretnica u promjeni mišljenja o korištenju lijekova dogodila joj se u srpnju, tijekom panel razgovora sa stručnjacima za mršavljenje i kliničarima, pod nazivom 'The State of Weight', dijelu serije 'Life You Want Oprah Daily'.

'Pretilost je bolest. Ne radi se o snazi volje - radi se o mozgu', dodaje.

Winfrey kaže da se 'oslobodila srama zbog toga' i posavjetovala s liječnikom koji joj je prepisao lijek za mršavljenje. 'Sada ga koristim kada osjećam da mi treba, kao alat za upravljanje, a ne jo-jo', kaže ona, ne želeći imenovati konkretan lijek koji uzima.

'Činjenicu da postoji medicinski odobren recept za kontrolu tjelesne težine i očuvanje zdravlja tijekom mog života osjećam kao olakšanje, kao iskupljenje, kao dar, a ne nešto iza čega bih se skrivala i zbog čega bi me ponovno ismijavali. Apsolutno sam gotova s time da me sramote drugi ljudi', rekla je.

  • +4
Oprah Winfrey Izvor: Profimedia / Autor: Lisa OConnor/AFF-USA.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Svjesna je zanimanja za njezinu težinu, pogotovo jer je korištenje lijekova za mršavljenje, kao što su Wegovy, Ozempic i Mounjaro, postalo sve popularnije. Ali ona naglašava da to nije 'čarobni metak' ili spasonosno rješenje.

'Znam da su svi mislili da sam na tome, ali radila sam jako naporno. Znam da, ako ne vježbam i ne pazim na sve druge stvari, to neće biti dobro', rekla je.

  • +6
Oprah Winfrey Izvor: Profimedia / Autor: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Počela je uzimati lijekove prije Dana zahvalnosti 'jer sam znala da ću imati dva tjedna većih kaloričnih unosa. I dobila sam puno manje na kilaži', rekla je.

Imala je i cilj koji je uspješno ispunila.

'Na Havajima živim na planini, a tamo je jedno veliko brdo - svako sam jutro gledala kroz prozor i govorila: 'Bože, jednog dana želim hodati po toj planini.' Prošle godine za Božić to sam i učinila... Osjećala sam to kao iskupljenje', iskrena je Oprah.