ZAOKRET U KARIJERI

Ona zna recept za uspješan privatni biznis u Hrvatskoj

30.09.2014 u 07:13

Što proizvodi mala tvornica ideja

Izvor: tportal.hr / Autor: http://ideja.in//Thinkstock/Promo

Bionic
Reading

Nepoticajna atmosfera, loše mišljenje o poduzetništvu uz strah i odgovornost koji se vežu za pokretanje vlastitog biznisa, nemaju baš nikakve veze s poduzetnicom Karin Werner Klement vlasnicom obrta 'Mala tvornica ideja'

Diplomirana arhitektica, koja je deset godina radila u struci, dolaskom je krize u građevinskom sektoru 2010. ostala bez posla, no nije se predala letargiji i kukanju. Njezina struka možda je čak i najviše osjetila ekonomsku krizu, no to nije bila prepreka za poduzetnu Karin koja nikako nije htjela ostati samo statistika u Zavodu za zapošljavanje.


'Opcija ostanka kod kuće za mene nije bio izbor. Slala sam stalno molbe i usput razmišljala što bi mogla raditi. Oduvijek sam se bavila grafičkim dizajnom pa sam zbog te ljubavi i upisala web dizajn u Algebri', prisjeća se Karin. Iako tada još nije mislila da će biti poduzetnica, prekretnica se dogodila kada se prijavila na besplatnu edukaciju 'Poduzetnica - to mogu biti ja', koju je organizirao zagrebački ogranak Krugahrvatske udruge poslovnih žena. Projekt besplatnih radionica bio je namijenjen nezaposlenim ženama svih dobnih skupina, koje su imale želju iskoračiti u svijet poduzetništva, a organizirao se pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta i Ureda za ravnopravnost spolova.

'Na toj sam edukaciji saznala kako sve funkcionira, od otvaranja tvrtke, obrta, do marketinga, knjigovodstva i PR-a. I iako prije radionice nisam imala jasan plan da želim biti poduzetnica, nakon pozitivnih predavača, motivacije i uspješnih priča, odlučila sam pokrenuti vlastiti posao', kaže Karin.

Nastala je Mala tvornica ideja, koja je odmah počela raditi, a sve zahvaljujući poznanstvima, dijelom i onim zasnovanim na radionicama.

Ključ je bio, kaže, to što je izašla iz kruga ljudi koji su negativni i ne vjeruju da može biti bolje, a okružila se pozitivnim ljudima koji su imali uspješne priče. Nastavila je ići na radionice i edukacije, od kojih je neke organizirala i Hrvatska gospodarska komora, Moj posao, a ona i ostale žene s radionica umrežile su se i osnovale svoju Facebook grupu Diskretni šarm poduzetnicau kojoj razmjenjuju razne korisne informacije.

Poduzetnica u njoj, osim kreativnosti koja ju je i potaknula da krene u vlastiti posao, dovela ju je i do poticaja Zavoda za zapošljavanje, koje je nakon napisanog poslovnog plana te prikupljene dokumentacije i dobila. Financijska injekcija od nešto manje od 19.000 kuna bespovratnih sredstava pomogla joj je u prvoj godini poslovanja.

Kad pogleda unatrag svoje dvije poduzetničke godine, Karin je sretna kreativnim poslom kojim se bavi, ali i slobodom raspolaganja vlastitim vremenom. Iako se u pravilu kod poduzetnika gubi crta između privatnog i poslovnog, uspjela si je organizirati obiteljski i poslovni život tako da sve dobro funkcionira. Kao majka školarca trećeg razreda osnovne škole i djevojčice predškolskog uzrasta, sada radno vrijeme može prilagoditi djeci bez potrebe da se nekom opravdava, a potporu joj daje i suprug koji joj kao informatički stručnjak pomaže i u njezinom poslu.

U njezinoj radionici ideja.in nastale su brojne web-stranice, a krenula je i u izradu pikseliziranih licitarskih srca koja se prodaju u dizajnerskom dućanu u Teslinoj, a odličan su suvenir.

Za jednog je klijenta radila dizajn ambalaže Boombar party mix u kojem su likeri u epruvetama. Trebalo je osmisliti kutijicu za pet epruvetica s voćnim likerima. U kreativnoj radionici Karen - kutijica s likerima dobila je još jednu funkciju i postala postolje za odlaganje epruveta. Osim toga, radila je razne brošure, vizitke, čestitke, plakate i ilustracije.

Uz toliko kreativnog posla naprosto uživa, sretna je jer se odvažila i smatra kako poduzetnik može biti svatko tko to zaista želi i odluči.

'Da ste me pitali prije pet godina hoću li biti poduzetnica, odgovor bi bio negativan', kaže Karin. Sada je pak inspiracija svima i pravo osvježenje u društvu koje se već godinama koprca u negativnoj atmosferi očaja i kukanja. Ona i njezini kolege poduzetnici orijentirani jedni na druge polako ali sigurno stvaraju klimu uspjeha. Uz ovakve pozitivne priče, čini se da je sve moguće, kad to odlučiš i želiš.