kulinarsko umijeće

Oduševite sve savršenim pečenjem: Evo kako ispeći meso i postići slasnu sočnost

31.12.2023 u 07:36

Bionic
Reading

Pečenje mesa nije komplicirano, ali ključno je izbjeći neke od čestih grešaka zbog kojeg meso bude presuho ili gumenasto

Pečeno meso vrhunac je blagdanskog slavlja, a da biste bili posve sigurno da će vam uspjeti i ovaj put, samo slijedite neke od jednostavnih trikova kulinarskih majstora.

Kada je riječ o pečenju, greške se skupo plaćaju. Tek pokoja minuta previše učinit će meso suhim i bezukusnim, dok će prekratko pečenje ili odabir preniske temperature vaš ključni obrok učiniti gumenastim i bljedunjavim.

Stoga je vrlo bitno da pazite na vrijeme i slijedite točne upute o pečenju mesa kada je riječ o visini temperature i tako izbjegnete jednu od najčešćih krivih poteza u pripremi ovog jela.

Nema potrebe za kompliciranjem

Za pečenje je posebno bitno birati svježe i po mogućnosti domaće meso jer je gotovo uvijek slučaj da je ukusnije i sočnije od komada koje možete kupiti smrznute ili zapakirane u supermarketima.

Ono što je posebno bitno jest izvaditi meso na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite peći te obratite pozornost da je u trenutku stavljanja mesa u pećnicu ona dovoljno zagrijana.

Hrskava korica

Kada je riječ o pripremi peradi, da biste dobili hrskavu koricu najvažnije je dobro posušiti kožu. Višak vlage iz mesa možete izvući i tako što ćete utrljati sol i pričekati dok se tekućina ne počne ispuštati te nježno prebrisati cijelo pile.

Iskoristite moć začina

Iako će dobrom komadu mesa biti dovoljno tek dodatak soli i papra, svako pečenje podići ćete na višu razinu uz odgovarajući spoj začina.

Evo koji začini najbolje odgovaraju pojedinoj vrsti mesa:

  • Svinjetina: Sol, papar, češnjak, ružmarin, timijan, kumin, paprika, đumbir, med ili smeđi šećer, soja umak, senf
  • Govedina i janjetina: Sol, papar, češnjak, timijan, majčina dušica, bosiljak, crni papar u zrnu, senf, crvena paprika, lovorov list, kopar, kumin, đumbir, med ili smeđi šećer, ružmarin
  • Puretina: Sol, papar, češnjak, kadulja, timijan, ružmarin, majčina dušica, peršin, celer, crni papar u zrnu, med ili javorov sirup, senf, crvena paprika, đumbir
  • Piletina: Sol, papar, češnjak, ružmarin, timijan, bosiljak, majčina dušica, peršin, limunova korica, crvena paprika, origano, senf, đumbir
  • Patka: Sol, papar, češnjak, ružmarin, timijan, majčina dušica, peršin, kadulja, narančina korica, đumbir, cimet, kumin, med ili javorov sirup, senf

Evo kako pravilno peći meso

S dobrim komadom mesa obavili ste pola posla te ne trebate komplicirati u njegovoj pripremi, tvrdi slavni kuhar Nigel Slater.

'Začinite ga samo solju i paprom, zajedno s malo luka ubačenog u lim za pečenje kako. Crveno meso (govedina, svinjetina, janjetina) se najprije zagrijava u pećnici – 30 minuta na 220°C (200°C ventilator), nakon čega slijedi 10 minuta za svakih 500 g na 160°C (140°C ventilator). Ako vas vrijeme brine, upotrijebite termometar za meso i kuhajte ga dok sredina pečenja ne dosegne 50°C', kaže i dodaje:

'Nakon pečenja ostaje još jedan ključan korak - dajte mu vremena da 'odmori' i neko vrijeme samo ostane na toplom kako bi upilo sokove.'

Kada je riječ o pripremi peradi, pecite je na 180°C do 200°C te računajte da je potrebno oko 20 minuta po 500 grama mesa. Najbolji način za provjeru i u ovom je slučaju upotreba termometra: piletina je gotova kada je unutrašnjost oko 75°C do 80°C.

Također, perad prije rezanja i stavljanja na stol odmorite barem 10 do 15 minuta kako bi bila sočnija.

Meso ne mora biti odmah na tanjuru

Omiljena TV chefica Nigella Lawson tvrdi da bismo se svi trebali spasiti stresa od planiranja da će sve biti gotovo u isto vrijeme i posluženo pri savršenoj temperaturi.

'Ako je umak vruć, a tanjuri zagrijani, sve ostalo može biti na sobnoj temperaturi. Zapamtite: to nije pogrešno, to je sofisticirano', poručuje i dodaje:

'No, ako vam je iznimno bitno da je sve iz pećnice odmah na stolu, olakšajte si tako da krumpire ili drugo povrće koje je prilog pečete u istom plehu s mesom. Samo pripazite na vrijeme koje je povrće potrebno da se ispeče - najbolje ga je ubaciti malo kasnije.'

Sve možete spasiti umakom

'Dobar umak ima moć transformirati ili čak spasiti obrok. Možete ga pripremiti unaprijed i ne gubiti vrijeme na njegovu izradu na dan svečanosti. Također, ukusan umak dobar je način da nadmašite svoja prethodna jela i zablistate u punom kulinarskoj sjaju', ističe slavni britanski kuhar Jamie Oliver.

Umak možete pripremiti zasebno ili koristiti više povrća i začina uz pečenje kako bi sve pustilo svoje sočne sokove i pomiješalo se u besprijekoran dodatak jelu.