ČEST PROBLEM

Oči vas peku i suhe su dok radite? Evo nekoliko korisnih trikova

15.02.2021 u 13:53

Bionic
Reading

Rad od kuće za mnoge je postao svakodnevnica otkako je WHO prošle godine proglasio globalnu pandemiju koja još uvijek traje

Budimo iskreni, rad od kuće ima brojne prednosti poput toga da možete raditi u udobnosti svoga doma s kauča u trenirci, no ima i brojne nedostatke, poput onih koji se tiču manjka izravne komunikacije.

Za mnoge zaposlenike home office odnosno rad na daljinu i dalje je dio svakodnevnice, a možda ste i vi primijetili kako nakon rada za laptopom, osjećate peckanje u očima, blago crvenilo ili čak bolove.

Zbog čega dolazi do tih tegoba?

Sve ima veze s načinom na koji radimo ispred ekrana. Kad su oči u drugim uvjetima npr. kada gledamo ravno naprijed ili kad razgovaramo s ljudima, oči u prosjeku trepću 22 puta u minuti. No kad sjednemo ispred laptopa, studije su pokazale da trepću između 56 i 72 posto manje.

Budući da je zaslon prijenosnog računala u većini slučajeva manji nego npr. monitor u uredu, moramo se još više koncentrirati i približiti ekranu, pa se broj treptaja se također smanjuje.

Posljedica toga je da se oči brže isušuju i nadražuju, zato pripazite na zdravlje očiju.

Ako nosite kontaktne leće vaše su oči dodatno izložene isušivanju.

Zato kontaktne leće trebate nositi što manje tijekom rada u home officeu jer mogu brže dovesti do iritacije. Pokušajte ih izbjegavati barem svaki drugi dan u kućnom uredu i umjesto njih koristite naočale - tako odmarate oči.

Za dodatno vlaženje očiju, posegnite za umjetnih suzama ili kapima za oči kako bi ste na taj način smanjili isušivanje.

Savjet za kraj:

Bez obzira nosite li kontaktne leće ili ne, važno je redovito praviti stanke u radu. Na primjer, slijedite pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta kada sjednete za računalo, 20 sekundi gledajte u nešto na 20 metara - samo pustite da vam pogled odluta kroz prozor.