ZA NEŠTO DRUGAČIJE BLAGDANE

Nova gastro delicija - file dimljene pastrve

03.12.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Nove arome i mirisi, punoća okusa gastro delicija i ovih će se nadolazećih dana pronaći na raskošnom blagdanskom stolu

Nutricionisti za uravnoteženu i pravilnu prehranu preporučuju dva-tri obroka ribe tjedno, a filet dimljene crvene pastrve zbog svog bogatog, a opet blagog okusa, netipičnog za riblje proizvode, mogao bi biti novo, a pritom i zdravo otkriće na blagdanskom jelovniku.

Filetirana dimljena pastrva potpuno je novi proizvod, dostupan na policama trgovina u pakiranjima od 75 grama i 150 grama. File je crvene boje jer se radi od crvene pastrve, koja je okusom slična i lososu, pa se ponekad zove i lososova pastrva. Crvena boja mesa postiže se dodavanjem beta karotena u riblju hranu s kojom se hrani obična pastrva. Okusa filea postignut je metodom hladnog dimljenja na temperaturi koja ne prelazi 28°C čime meso zadržava sve hranjive sastojke.

File dimljene pastrve ne sadrži aditive ni konzervanse, nije ga potrebno peći, a i odmah je spreman za konzumaciju – ne treba je termički obrađivati (peći, pržiti i sl.). Može se čuvati na +2°C (pri čemu je rok trajanja 30 dana) ili na -18°C, zaleđena (pri čemu je rok trajanja od godinu dana).

Filet dimljene pastrve je izvrsna namirnica za sve one koji u svoja jela žele unijeti dašak modernog, ukusnog, ali i zdravog življenja. Savršeno se kombinira sa svim jelima, prigodno za razne evente, poslovne i svečane zabave, koktel-partije i sl. Filet je okusom dosta blag i nema miris kao slični proizvodi od ribe tako da ga konzumiraju i oni koji zbog jakog mirisa izbjegavaju ribu i riblje proizvode.

File dimljene pastrve dostupan je u Intersparu i Konzumu

Donosimo vam neke od preporučenih recepata koje možete iskoristiti u pripravljanju fileta dimljene pastrve:

Hladno predjelo od dimljene pastrve
Na pladanj ili veći plitki tanjur staviti opranu i dobro ocijeđenu svježu rikolu preko cijele površine. Na rikolu staviti listiće dimljene pastrve. Naribati ili dodati tanke listiće parmezana. Prema želji, začiniti maslinovim uljem i par kapljica limunovog soka.

Kanapei s dimljenom pastrvom
Listiće dimljene pastrve staviti na prepečene ili svježe kriške francuskog kruha. Kruh se prethodno tanko namaže maslacem ili krem sirom, po želji.
Kanapee poslužite ukrašene umakom od hrena (pomiješati dvije žlice slatkog vrhnja sa jednom žličicom hrena).

Zeleni rezanci s dimljenom pastrvom
Na malo ulja u tavu staviti na sitno narezani češnjak i nakon minu-dvije dodati listiće dimljene pastrve. Nakon pola minute usuti vrhnje za kuhanje te dodati sol, papar i sitno narezani peršin. Ostaviti na vatri dvije minute nakon što vrhnje prokuha. Dodati prethodno skuhane zelene rezance. Po želji poslužiti uz svježe narezani parmezan. Poslužiti dok je vruće!

Dobar tek!