SPAVAČKE NAVIKE

Noćne ptice su bogatije i pametnije od ranoranilaca

24.04.2009 u 10:59

Bionic
Reading

Čini se da poslovica tko rano rani, dvije sreće grabi, ipak nije istinita. Znanstvenici su dokazali da se ranoranioci brže umaraju od onih koji ustaju kasnije

Rezultati istraživanja zasigurno će posebno razveseliti osobe koje se vole dokasna izležavati. Prijašnje studije dokazale su da su osobe koje se kasnije ustaju pametnije i bogatije od ranoranilaca. U najnovijem, pak, istraživanju uspoređivana je reakcija i razina koncentracije ranoranilaca i spavalica. Obje skupine relativno su dobro reagirale odmah nakon ustajanja, ali deset sati nakon što su se ustale, noćne ptice su zasjale jer su se pokazale bržima i budnijima tijekom zadataka.

Iako su bili budni jednaku količinu vremena, ranoranioci su bili pospaniji, a skeniranje mozga pokazalo je da su im dijelovi mozga povezani s pozornošću bili manje aktivni.

Prijašnja istraživanja pokazala su da je kasno ustajanje zapisano u našoj DNA, a tjelesni sat regulira skupina gena koja određuje hoćemo li biti ranoranioci ili noćne ptice.

Istraživanja su također dokazala da su noćne ptice pametnije, bogatije, imaju bolje pamćenje i mozak im brže radi. Poznate noćne ptice bili su Charles Darwin, Adolf Hitler i Winston Churchill koji su u krevet odlazili oko četiri sata ujutro i kasnije se budili.

Vjeruje se da podjela na noćne ptice i ranoranioce ima korijen u evoluciji jer su ranoranioci u kamenom dobu bili zaduženi za lov i skupljanje hrane, dok su noćne ptice čuvale stražu kasno u noć.